Komandant Kriznog štaba o prvom smrtnom slučaju od korona virusa na području Distrikta

106

Komadant Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na današnjoj konferenciji za medije rekao je da je, nažalost, danas u Distriktu potvrđen prvi smrtni slučaj od virusa korona.

„Noćas je preminuo muškarac, 1965. godište, koji je već neko vrijeme bio smješten u posebnom dijelu brčanske Bolnice namijenjenom za pacijente koji su oboljeli od COVID-19. Pacijent je došao iz Specijalne bolnice „Centar za srce BH“, Tuzla, i bio je priključen na respirator“, rekao je Milić.

U brčanskoj Bolnici trenutno je smješteno sedam pacijenata zaraženih virusom korona, dva pacijenta su sa težom kliničkom slikom i pet sa srednje teškom. Zaključno sa današnjim danom u Brčko distriktu BiH ima 17 zaraženih pacijenata.

„Sedamnaest zaraženih imamo u Distriktu i ovo je ispravka u odnosu na ranije saopštenje, zbog uputstva državnog ministarstva o načinu evidentiranja lica oboljelih od virusa korona. Oni pacijenti koji su zaraženi, a koji nisu smješteni u Bolnici, su sa lakšom kliničkom slikom ili nemaju siptoma i dobro se osjećaju. Ukupan broj lica pod zdravstvenim nadzorom je 1.327, iz zdravstvenog nadzora danas izlazi 12 lica, te je broj lica koja se još vode pod zdravstvenim nadzorom je 1.315. Do sada je u Brčkom testirano 141 lice, dobijeno je 126 rezultata od kojih je negativno 110, a čeka se na još 15 rezultata“, kazao je Milić podsjećajući da oni građani koji se nalaze u inostranstvu, dolaskom u Distrikt podliježu obavezi izolacije u trajanju od 28 dana.

On je napomenuo da je danas na sjednici Kriznog štaba naredbom odobrena i procedura vezana za samoizolaciju u kojoj se utvrđuje i početak trajanja samoizolacije.

„Naime, tamo gdje je moguće utvrditi kontakt sa zaraženom osobom, odnosno gdje je moguće utvrditi tu potencijalnu opasnost od zaraze, taj datum će se uzimati kao prvi dan početka samoizolacije, a tamo gdje to nije moguće, početak samoizolacije će biti vrijeme javljanja našem Pododjeljenju za zdravstvo. Za one građane koji ulaze na prostor Brčko distrikta BiH iz drugih država početak samoizolacije će biti vrijeme ulaska na prostore BiH i vjerujem da će to za mnoge koji se nalaze u izolaciji značiti i skraćenje ovoga roka od 28 dana. Za lica koja bi na prostoru entiteta bila eventualno u izolaciji u periodu od 14 dana, te osobe kada dođu na prostor Distrikta obavezne su da produže taj period na još dodatnih 14 dana“, kazao je Milić.