Komisija za ravnopravnost polova o položaju žena s invaliditetom

41

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana lica s invaliditetom, Komisija za ravnopravnost polova Skupštine Brčko distrikta BiH održala je danas Okrugli sto o temi „Položaj žena s invaliditetom u Brčko distriktu BiH – nasilje nad ženama s invaliditetom“.

Lidija Ljubojević, presjedavajuća Komisije rekla je da se očekuje skoro donošenje zakona protiv nasilja u porodici i da će rasprava o nasilju nad ženama s invaliditetom, između ostalog, poslužiti i tome da se amandmanski djeluje na nacrt tog zakona ukoliko on bude propustio neka od pitanja koja su bitna za zaštitu žena s invaliditetom. „Zakon će omogućiti da nadležni za institucionalno djelovanje obezbijede što raniju i što efikasniju zaštitu“, rekla je Ljubojevićeva.

O položaju žena s invaliditetom i nasilju nad njima učesnicima Okruglog stola govorila je Ana Kotur-Erkić, aktivistkinja u oblasti prava lica s invaliditetom na nivou BiH. Istakla je da položaj lica s invaliditetom u BiH nije povoljan i naglasila značaj donošenja zakona koji će uzeti u obzir neophodnost zaštite žena ali i ostalih osoba s invaliditetom. „Najveći problem ovog fenomena je što je nevidljiv jer se on drugačije manifestuje nego nasilje nad ženama uopšteno. Cilj je da se zakonom unaprijedi institucionalni okvir za postupanje u slučajevima nasilja nad ženama s invaliditetom, jer se ovdje mora govoriti o pristupačnosti institucija koje postupaju sa ženama s invaliditetom kao i o procedurama koje se tiču postupanja u slučaju nasilja“, rekla je Kotur-Erkić. Istakla je da je u svim sferama javnog života veoma malo lica s invaliditetom, posebno lica koji nisu stekla invaliditet u ratu.

Jasmin Hemze iz Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize rekao je da je najveći problem s kojim se susreću lica s invaliditetom zapošljavanje.
Što se tiče ostalih oblasti u zadnjih pet godina ima nekih pomaka, ali to nije ni iz daleka onako kako bi trebalo“, rekao je Hemze.

Osim članova Komisije u radu Okruglog stola učestvovali su predstavnici organizacija i udruženja koji okupljaju lica s invaliditetom kao i predstavnici institucija nadležnih za rješavanje problema invalida.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime