Konferencija za medije povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

52

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i 70. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o pravima čovjeka, u organizaciji Komisije za zaštitu ljudskih prava i Komisije za ravnopravnost polova Skupštine Brčko distrikta BiH, danas je održana  konferencija za medije.

Predsjedavajući Komisije za zaštitu ljudskih prava Nenad Kojić je, govoreći o postignutim rezultatima u oblasti poštovanja ljudskih prava u Brčko distriktu BiH tokom 2018. godine, rekao da su prioriteti ove Komisije nastavak saradnje s nevladinim sektorom i Antidiskriminacijskim forumom.

„To je njihovo formalno učešće u zakonodavnoj aktivnosti jer će nevladin sektor s marginalizovanim grupama, zajedno s našim komisijama, ukazati na probleme s kojima se susreću i već učestvovati u fazi izrade smjernica za donošenje zakona“, rekao je Kojić.

Dodao je da je pred Komisijom niz drugih prioriteta među kojima je i direktna komunikacija predstavnika institucija s predstavnicima nevladinih organizacija.

Lidija Ljubojević, predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost polova, zahvalila se nevladinom sektoru na dosadašnjoj saradnji i istakla da su zahvaljujući toj saradnji prepoznali probleme s kojima se suočavaju.

„Zahvaljujući tome pokušali smo i uspeli da zakonski uredimo pojedine oblasti što potvrđuje donošenje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici“, rekla je Ljubojevićeva.

Dodala je da osim nedostatka pravne regulative postoji i problem primjene zakona.

Ana Kotur-Erkić, aktivistkinja za ljudska prava, rekla je da su kroz rad  Antidiskriminacijskog foruma u nevladinom sektoru do sada prepoznali tri grupe ljudi koji imaju veliku potrebu za poštivanjem ljudskih prava.

„Riječ je o nacionalnim manjinama, osobama s invaliditetom i ženama. Ono što je Antidiskriminacijski forum radio jeste okupljanje nevladinog sektora da bi zajedničkim nastupom mogli adresirati ključne probleme“, rekla je Kotor-Erkić ističući da su se skupštinske komisije za ljudska prava i ravnopravnost polova aktivno uključile u rješavanje problema tih grupacija.

Po prvi put ove godine provedena je i zajednička aktivnost predstavnika ovih komisija i nevladinih organizacija okupljenih oko Antidiskriminacijskog foruma, odnosno posjeta Drugoj osnovnoj školi koju pohađa učenica sa oštećenjem vida i posjeta višečlanoj romskoj porodici u naselju Suljagića Sokak.