Krizni štab donio mjere o ublažavanju ograničenja rada privrednih subjekata

107

Komadant Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH gradonačelnik Siniša Milić, na današnjoj konferenciji za medije saopštio je da je Štab donio nekoliko mjera koje se odnose na ublažavanje ograničenja rada privrednih subjekata na području Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik je rekao da će od 4. maja biti puštene u rad trgovine na veliko i malo, osim trgovina odjećom, auto škole/vozačke škole, zatim biblioteka, bez korištenja čitaonica, te muzej i galerija, kao i zanatske djelatnosti, osim frizerskih salona i salona koji pružaju tretmane za njegu i uljepšavanje tijela.

„Štab je usvojio niz odluka, a najvažnija je plan mjera za puštanje u rad pojedinih privrednih subjekata, djelatnosti na području Distrikta kojim se predlaže da ovo popuštanje mjera u fazama počne od 4. maja ove godine. Napominjem, i tada će se voditi strogi nadzor i kontrola od strane inspekcijskih službi. Interval između puštanja pojedinih djelatnosti je od 10 do 14 dana i u tom intervalu ćemo pratiti kako i u kojoj se mjeri poštuju pravila i procedure vezane za ponašanje, kako korisnika tih objekata, tako i zaposlenih u tim objektima, i u zavisnosti od toga ćemo preduzimati i ove mjere. Ukoliko sve bude prema planu, za nekih, u intervalu od 10 do 14 dana, krenulo bi otvaranje i druge grupe djelatnosti za koju, takođe očekujemo da bude prijedlog struke. Sredinom maja možemo očekivati drugu fazu, ukoliko nam epidemiološka situacija to bude dozvoljavala“, rekao je Milić.

Štab za zaštitu i spasavanje je prošle sedmice, 23. aprila, donio naredbu sa procedurama za sprečavanje i suzbijanje epidemije korona virusa u prostorijama privrednih subjekata, ustanova, institucija i javnih službi, te je i ovu naredbu neophodno strogo poštovati, rečeno je na konferenciji. Naredbom je, s epidemiološkog stanovišta, propisan način rada i funkcionisanja s ciljem zaštite, kako radnika tako i stanovništva.

„Za građane je veoma važno da pri ulasku u objekte javnih ustanova, prodavnica, apoteka i slično, obavezno poštuju procedure kao što je dezinfekcija na ulazu u objekat, zatim da u objekte mogu ući i u njima boraviti lica uz obavezno nošenje zaštitnih maski, radnici u pravnim subjektima, preduzetnici, fizička lica, zaposleni u institucijama, javnim službama i ustanovama, kao i na pijacama, koji u radnom procesu ostvaruju direktan kontakt sa strankama, moraju da koriste zaštitne rukavice. Ostali zaposleni nisu u obavezi korišćenja zaštitnih rukavica, ali moraju učestalo da koriste dezinfekciono sredstvo. Takođe, u objektima je definisan ograničen broj korisnika – kupaca koji mogu da budu prisutni u isto vrijeme. Potrebno je poštovati mjeru fizičkog razmaka od 2 metra u prostoriji ili prostoru kao i prilikom čekanja na ulazu i potrebno je da se zadržavanja u objektu svedu na najmanju mjeru“, zaključio je gradonačelnik.