Krizni štab nastavlja sa popuštanjem mjera

853

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH izmijenio je danas Naredbu koja se odnosi na mjere puštanja u rad privrednih subjekata u Brčko distriktu BiH, kojom će, u prvoj fazi, počevši od 4. maja 2020. godine, osim ranije navedenih, moći da rade i prodavnice opreme i odjeće za novorođenčad i odjeće za djecu do šest godina, bez mogućnosti probavanja odjeće, te uz strogo poštovanje epidemioloških mjera.

Štab za zaštitu i spasavanje izmijenio je i Naredbu o zabrani okupljanja i zajedničkog kretanja, na osnovu koje je i dalje na snazi zabranjeno okupljanje i zajedničko kretanje tri ili više osoba na javnim mjestima i otvorenim i zatvorenim javnim površinama, ali od sada je dozvoljeno okupljanje i zajedničko kretanje tri ili više osoba ukoliko je neophodno da se izvrši:
• službena radnja ili bilo koja radnja koju su osobe u skladu s propisima obavezne da izvrše
• vjerski obred u vjerskim objektima, na grobljima i mezarjima
• radnja koja se tradicionalno organizuje s ciljem obilježavanja značajnih datuma (ne odnosi se na obilježavanje 1. maja).

„Pri dozvoljenom okupljanju i zajedničkom kretanju, građani su dužni da poštuju epidemiološke mjere, fizičku distancu od 2 m udaljenosti između osoba i da nose zaštitnu masku i zaštitne rukavice. Radi vršenja vjerskih obreda u vjerskim objektima, na grobljima i mezarjima, osobe su obavezne da izvrše dezinfekciju ruku prije ulaska u takve objekte,“ navodi se u saopštenju povodom izmjene naredbe.

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu kojom se zabranjuje okupljanje građana na Ficibajeru, u Islamovcu, na Interpletu i drugim izletištima i javnim mjestima na kojima se građani tradicionalno okupljaju i proslavljaju 1. maj, te apeluje na građane da za 1. maj ostanu kod svojih kuća, ili da ne borave na prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi.

„Policija Brčko distrikta BiH će za 1. maj intenzivno i pojačano obilaziti izletišta i striktno provoditi naredbu o zabrani okupljanja tri ili više osoba,“ zaključeno je u saopštenju.