Kulturno-administrativni centar ”Patrijarh srpski Pavle” svečano otvoren

199

U organizaciji Crkvene opštine Brčko Srpske pravoslavne crkve Eparhije zvorničko-tuzlanske, danas je otvoren kulturno-administrativni centar ”Patrijarh srpski Pavle” sagrađen u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši u slavu i čast 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Svečanu traku presjekli su episkop zvorničko – tuzlanski Fotije, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Svečanu akademiju, upriličenu tim povodom, otvorio je akademik Matija Bećkovića koji je u svom govoru podsjetio na velika djela blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla i Svetoga Save.

Zaslužnima za izgradnju centra dodjeljena su i odlikovanja – orden kralja Dragutina, prepodobnog Teoktista.

Otvaranju centra i svečanoj akademiji prisustvovao je i izaslanik njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, zatim ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, sveštenstvo, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, predstavnici Islamske zajednice i Katoličke crkve u Distriktu, brojne zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života lokalne i susjednih opština, kao i građani Brčkog. 

U programu svečane akademije učestvovali su hor SCPD “Srbadija” iz Bijeljine, folklorni ansambli SPKD “Prosvjeta” Brčko i KUD “Ilićka”, te pjevačke grupe “Vijenac” SPKD “Prosvjeta” i “Bosiljak” KUD “Ilićka”.