Laufer – u ponudi novo pivo uz povećanje kapaciteta proizvodnje

94

Zanatska pivara “Laufer” iz Brčkog obilježila je prvu godišnjicu uspješnog poslovanja povećanjem proizvodnih kapaciteta i plasiranjem novog proizvoda na tržište, Laufer pšeničnog piva.

Kupovinom jedne od najmodernijih oprema za proizvodnju zanatskog piva renomiranog inostranog proizvođača, kapacitet proizvodnje povećan je sa 1.500 l mjesečno na optimalnih 5.000 l mjesečno, čime je Laufer učvrstio svoju poziciju na mapi mikropivara u regiji.

“Sa svakim povećanjem kapaciteta proizvodnje, najveći izazov s aspekta tehnologije je uspjeti zadržati izvorni kvalitet proizvoda, što nam nova oprema i omogućava. Takođe, veća efikasnost u pogledu iskoristivnosti sirovina nam daje mogućnost za optimizaciju troškova i održavanje dugoročne strategije da za proizvodnju Laufer piva koristimo samo najkvalitetnije uvozne sirovine”, kaže tehnolog i osnivač Kosta Stevanović, te dodaje da je novim kapacitetom stvorena mogućnost za širenje plasmana zanatskog piva Laufer na područje cijele Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, prva zanatska pivara na području sjeveroistočne Bosne prošle godine je na tržište plasirala zanatsko pivo pod brendom Laufer. Iza ovog projekta stoji tehnolog Kosta Stevanović, koji je svoj strastveni hobi pretvorio u preduzetnički poduhvat i domaćem tržištu ponudio proizvod visokog kvaliteta, zanatsko (craft) pivo proizvedeno od najkvalitetnijih prirodnih sastojaka.

Osim osnovnog Laufer piva u stilu američkog pale ale-a (APA), koje odlikuje izbalansiranost punoće okusa i gorčine, u ponudi je sada i Laufer pšenično pivo, mutno pivo punog okusa i karakteristične voćne arome, nastalo stapanjem najpoznatijih stilova pšeničnog piva – bavarskog i belgijskog.