Lijek „Utrogestan“ od sada besplatan za sve osiguranice FZO Brčko distrikta BiH

245

Na inicijativu Udruženja građana „Beba više“ iz Brčkog, lijek Progesteron (Utrogestan) 100 mg od sada se nalazi na esencijalnoj listi lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH.

Ovaj lijek se koristi kod rizičnih trudnoća, za sprečavanje prijevremenih porođaja i otklanjanje drugih zdravstvenih smetnji koje mogu da se pojave tokom trudnoće.

„Jedna kutija košta oko 20 KM, a mnogim trudnicama treba i više od tri kutije mjesečno. Mnogo trudnica nam se javilo i sve su uglavnom koristile Utrogestan, koji ginekolozi veoma često propisuju. Navešćemo vam samo jedan primjer iz našeg udruženja. Trudnica je morala da koristi Utrogestan jer je povremeno tokom trudnoće imala, takozvane, lažne kontrakcije, što ima veliki broj trudnica. Utrogestan se takođe još koristi da bi spriječio prijevremeno otvaranje ili skraćivanje grlića materice, a što sve dovodi do prijevremenog poroda. Svakoj trudnici, koja mora da ga koristi, je potrebno minimalno tri kutije mjesečno. Javile su nam se i žene koje koriste šest kutija mjesečno. Znači od 60 KM pa do 120 KM mjesečno i tako mjesecima. Takođe, ovaj lijek je često obavezan kod žena koje su prošle kroz postupak vantjelesne oplodnje. Zato smo se odlučili na ovu inicijativu i hvala Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH jer je dodavanje pomenutog lijeka na pozitivnu listu konkretna pomoć i podrška natalitetu, kao i svim budućim majkama sa područja Distrikta Brčko“, saopšteno je iz Udruženja „Beba više“.