Ljetnje računanje vremena od nedjelje 31. marta

80

Ljetnje računanje vremena u Bosni i Hercegovini počinje u posljednjoj sedmici marta, odnosno u noći između subote 30. marta i nedjelje 31. marta, kada je potrebno pomjeriti kazaljke sa 02:00 časa iza ponoći jedan sat unaprijed, odnosno na 03:00 časa. Ljetnje računanje vremena traje do posljednje sedmice oktobra.

Pomjeranje kazaljki u zemljama zapadne Evrope uvedeno je početkom 1970-ih godina, sa obrazloženjem da se time se “produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim. Ljetnje računanje vremena kod nas je uvedeno 1983. godine, sa ciljem uštede električne energije.

Od 1996. godine sve zemlje Evropske unije mjenjaju istovremeno svoje vrijeme, dok je ranije svaka zemlja po svom nahođenju tokom proljeća i jeseni pomjerala kazaljke na satovima. Od 2002. godine zemlje EU, kao i ostale države u Evropi, odredile su da početak ljetnjeg vremena bude poslednje nedjelje u martu, a završetak poslednje nedjelje u oktobru.

Nadležni Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta usvojio je s 23 glasa prema 11 prijedlog koji je Evropska komisije iznijela prošlog ljeta, a to je da se ukine ljetnje i zimsko računanja vremena, uz preporuku da se posljednje pomjeranje kazaljki odigra 2021. godine.

Prethodni prijedlog je bio da se satovi posljednji put na ovaj način navijaju ove godine, ali je za takvu odluku tehnički bilo premalo vremena. Prijedlog sada ide pred Evropski parlament i parlamente zemalja članica Evropske Unije. Predstoji da se izjasne svi poslanici EP, dok se od zemalja članica očekuje da odluče da li će da zadrže ljetnje ili zimsko vrijeme.

One zemlje koje se budu odlučile da zadrže “standardno”, odnosno zimsko vrijeme, poslednji put bi kazaljke trebalo da promijene u oktobru 2021., dok bi one koje se odluče za ljetnju računicu, to mogle da učine u martu iste godine.

O pomjeranju vremena u BiH trebalo bi da odluči parlament na državnom nivou.