M.D. iz Brčkog optužen za pokušaj ubistva navijača fudbalskog kluba

237

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor dvadesetdvogodišnjaku osumnjičenom da je, s još jednim licem, nedavno pokušao ubistvo pucanjem iz vatrenog oružja na vozila u kojima se na putu za Beograd prevozio veći broj navijača FK Crvena zvezda. Jednomjesečni pritvor mladiću inicijala M.D., koji se sumnjiči i za krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, određen je zbog opasnosti da će pobjeći i uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

„Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv M.D. (22) iz Brčkog i još jednog lica, zbog sumnje da su 20. juna oko 14:05 časova, na magistralnom putu M14.1 Brčko- Bijeljina, zajedno i po prethodnom dogovoru, pucnjevima iz automatskog oružja na vozila u pokretu, drugog pokušali lišiti života. Sumnja se da su se njih dvojica u mjestu Trnjaci, automobilom kojim je upravljao M.D., približili koloni vozila s navijačima FK Crvena zvezda koja se kretala za Beograd, nakon čega je drugi osumnjičeni iz automatskog oružja nepoznate marke ispalio više metaka u pravcu kolone. Usljed toga došlo je do oštećenja na oba vozila u koloni, među kojima i do proboja puščanog zrna kroz vjetrobransko staklo zadnjeg vozila, te nanošenja tjelesnih povreda dvojici maloljetnih navijača Crvene zvezde iz Prijedora, pri čemu je R.D. probojem metka u predjelu vratne kičme teško tjelesno povrijeđen,“ saopšteno je iz Tužilaštva Distrikta.

Nakon što je otkriven, lišen slobode i juče doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, M.D. je ispitao tužilac i bez odlaganja predložio Osnovnom sudu Distrikta da mu odredi pritvor, što je sud i usvojio i odredio pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca. Istraga u ovom slučaju se nastavlja.