Medalje i pehari dobri samo za kladionicu

9302

Koliko se u Brčkom ne cijene sportski uspjesi najrječitije govori primjer odbojkašice Sandre Mitrović, primača «brčanskih princeza» koja uprkos deset uzastopno osvojenih šampionskih titula BiH ,devet pehara namjenjenih pobjedniku Kupa BiH i završenog fakulteta, radi u jednoj sportskoj kladionici.

Umjesto da se kroz obezbjeđenje pristojnog radnog mjesta na neki način oduže Sandri i još brojnim sportistima koji su s uspjehom pronosili ime Brčkog , vlastodršci su se zahvaljivali partijskim miljenicima i miljenicama čiji je najvažniji kvalitet bila partijska knjižica.

Ni takav odnos nije smetao ovoj uzornoj sportistkinji da bude jedan od najuspješniji sportista svih vremena u ovom gradu. A sve je počelo u septembru 1996. godine dok se dim još pušio iz oružja nakon završenog rata. Legendarni profesor Drago Davidović počeo je da okuplja talentovane djevojčice kako bi osnovao ženski odbojkaški klub.

«Nakon časa fizičkog vaspitanja u tadašnjoj školi « Nasto Nakić» profesor me zapitao da li bi željela da treniram odbojku što sam ja sa oduševljenjem prihvatila. Već naredne godine postale smo pionirske šampionke RS, a u sezoni 1998/99 i pobjedom nad ekipom Gacka u Gacku rezultatom 3:2, prvi put šampionke Republike Srpske u seniorskoj konkurenciji. I ova deseta titula osvojena je u Gacku tako da se 18 godina kasnije, šampionski krug zatvorio u tom malom hercegovačkom gradiću» priča nam Sandra dok strpljivo ukucava tikete koje joj donose u kladionicu.

Poslije te titule po prvi put kreće ozbiljnija ženska odbojkaška priča u Brčkom budući da je prije rata bilo nekoliko bezuspješnih pokušaja formiranja ženske ekipe.

Profesor Drago je uz pomoć takođe profesora Muharema Skelića i nekoliko odbojkaških zanesenjaka predvođenih Radoslavom Milovanovićem očuvali klub. Sa kakvim smo mi elanom igrali te poslijeratne utakmice sad se mogu samo sjećati, kao što se sjećam Ivane Vasiljević, Maje Iljić, Jelene Savić, Rade Marković, Mare Savkić Darinke Stokanović, …. prve generacije odbojkašica i navijačkog zanosa kojim su nas pratili naši navijači» kazuje svoja sjećanja Sandra.

Za proteklih 20 godina vjernosti «brčanskim princezama» sa Sandrom su nastupale i Brankica Mihajlović, sjajni primač reperezentacije Srbije, zatim, Blagić, Petrović, Panić, Krsman, te odbojkašice koje su došle u Brčko, Erić, Bujak, Delić, Peštalić, Sirotanović, Simić, Paradžik, Vidović, Milanović,Okuka..

Ostatak teksta pročitajte na portalu Radio Brčko.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime