Među prioritetnom grupom za vakcinaciju i novinari

36
Foto: Radio Brčko

Oko 50% medijskih radnika u Brčko distriktu BiH odazvalo se pozivu Udruženja bh novinari i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge za vakcinaciju. Vakcina koju su primili je Sinovac, s obzirom da je ova vakcina trenutno dostupna građanima koji žele da se vakcinišu.

„Posao novinara spada u veoma rizično zanimanja zbog svakodnevnih i brojnih kontakata sa građanima. Ovom grupom mi privodimo kraju prvu fazu vakcinacije, koja na neki način zadržava kontinuitet da lica starija od 75 godina i hronični bolesnici stariji od 65 godina budu i dalje prioritet za spisak za vakcinaciju. Do kraja dana očekujemo da na Sarajevski aerodrom stigne kontigent vakcina AstraZeneca za Brčko, a prvih dana mjeseca maja očekuju se nove doze Pfizer vakcine iz Covax mehanizma,“ rekao je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo.

„Do ovog momenta, za vakcinaciju se prijavilo 37 kolega novinara i drugih medijskih radnika. Jedan broj je danas vakcinisan, neki su nedavno preležali COVID-19 pa čekaju da prođe određeno vrijeme kako bi mogli primiti vakcinu, dok će neki od prijavljenih čekati vakcinu za koju su se opredijelili. U svakom slučaju, to je oko 50 odsto zaposlenih u medijima u Brčkom koji su spremni da prime vakcinu,“ izjavio je Admir Kadrić, predsjednik Kluba BH novinara Bosanska Posavina.

Do danas je u Brčkom vakcinisano 1.621 lice, a juče je počela i revakcinacija zdravstvenih radnika koji su prvi vakcinisani u Brčkom.