Međunarodni dan osoba sa Daunovim (Down) sindromom – Dan šarenih čarapa

177

Down Syndrome International (DSI) odredio je 21. mart kao Međunarodni dan osoba sa Down sindromom, što je prihvatila i Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koja je 10. novembra 2011. godine usvojila rezoluciju da se današnji datum obilježava kao Dan osoba sa Daunovim sindromom.

Daunov sindrom je genetski poremećaj, uzrokovan prisutnošću jednog hromozoma viška, odnosno riječ je o obliku hromozomopatije koja se javlja kao posljedica trizomije hromozoma 21, zbog čega je i odabran 21.3. za Dan osoba sa Daunovim sindromom. Uzrok Daunovog sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru hromosoma otkrio je još jedan hromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 hromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma.

Ovaj poremećaj je prisutan kod svih osoba sa Daunovim sindromom, nije ga moguće izmjeniti niti izliječiti, a sve osobe sa Daunovim sindromom imaju karakterističan i prepoznatljiv oblik lica. Sindrom je prvi put opisao engleski doktor John Langdon Down, gotovo stotinu godina prije nego što je otkriven uzrok, a po ovom doktoru dobio je i ime. Osobe sa Daunovim sindromom imaju određeni stepen poteškoća u razvoju. No, bez obzira koliki je postotak oboljenja ili poremećaja prisutan, djeci i mladima sa Daunovim sindromom potrebna je posebna pažnja, kao i medicinski i rehabilitacijski tretmani tokom čitavog života.

Simbol Međunarodnog dana Daunovog sindroma su šarene čarape, upravo zato jer ih oni ne mogu upariti.

Nošenjem šarenih čarapa iskazujemo podršku borbi osoba s Daunovim sindromom, da bi se što bolje integrisali u društvo. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitet života osoba s sindromom Down. A upravo progovorimo o tome i problemima osoba sa Daunovim sindromom kada nas neko pita zašto nismo uparili čarape.

Djeca sa Daunovim sindromom su najčešće topli, dobrodušni, veseli i vedri, vole da komuniciraju sa okolinom, kopiraju ponašanje svojih bližnjih i često su vrlo kreativni.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime