Milorad Dodik boravio u zvaničnoj posjeti Distriktu

42

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravio je danas u zvaničnoj posjeti distriktu Brčko gdje se sastao sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i njegovim saradnicima iz Kriznog štaba Brčko distrikta BiH. Razgovarali su o trenutnoj situaciji u vezi sa virusom korona sa ciljem razmjene informacija i načinima pomoći, saopšteno je iz Vlade.

Gradonačelnik Siniša Milić je rekao da je ohrabren najavama člana Predsjedništva Milorada Dodika da postoji spremnost za pomoć Distriktu u transportu zaštitnih sredstava koje bi trebalo da stignu iz Kine, kao i najavom da će distrikt Brčko od Republike Srpske dobiti respirator, što će olakšati i podržati rad zaposlenih u brčanskom zdravstvu.

“U razgovoru sa gospodinom Dodikom rečeno nam je i da su nam klinički centri sa prostora Republike Srpske i njihovi medicinski kapaciteti na raspolaganju, ukoliko bude bilo potrebe za njihovim korištenjem”, dodao je Milić.

Milorad Dodik danas je posjetio i kompaniju Bimal.

Gradonačelnik Milić je rekao da je današnja posjeta „Bimalu“, kao strateškom proizvođaču osnovnih životnih namirnica na prostoru BiH, jako važna, kao i činjenica da su magacini puni i da neće doći do poremećaja u snabdjevanju tržišta namirnica koje proizvode.

“Dobra informacija za nas ovdje u Brčkom, kao i za ostatak BiH, jeste da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zahvaljujući i anganžmanu Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, dogovorio kanale snabdjevanja sirovinama i repromaterijalom „Bimala“, te je za narednih šest mjeseci obezbjeđena proizvodnja ove kompanije. Za nas je to jako bitno, ne samo sa stanovišta obezbjeđenja tržišta osnovnim životnim namirnicima, već i zbog činjenice da je u „Bimalu“ zaposleno 600 radnika koji će nastaviti da rade u tri smjene. Mi smo na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade razmatrali program mjera za oporavak privrede. Neke mjere ćemo preduzimati i prije okončanja ove situacije i naravno da „Bimal“ može računati na kontinuiranu podršku Vlade Brčko distrikta BiH”, istakao je gradonačelnik Milić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da je Distrikt među prvima preduzeo mjere za sprječavanje i prevenciju širenja virusa korona i da može biti dobar primjer drugima.

“Moramo još više uraditi na uspostavljanju bolje koordinacije između granične službe, granične policije i drugih agencija, pa i agencija Brčko distrikta BiH, jer imamo ljude koji prolaze granice, a ne obavijeste se druge agencije. Već danas ću zvati direktora Granične službe i pokušati da vidim da agencije između sebe potpišu protokol”, rekao je Dodik.

On je naglasio da ukoliko svi ostanemo kod kuće, budemo disciplinovani, pridržavamo se samoizolacije i sl. možemo računati da u narednim sedmicama možemo iskontrolisati sizuaciju u vezi sa korona virusom.

“Upućujem apel svima da ostanu kod kuće, da se ne okupljaju i da izbjegnu svaku vrstu kontakta. To je najbolji respirator i najbolji lijek koji možemo u ovom trenutku da imamo, a taj lijek ćemo provoditi podizanjem mjera odgovornosti. Na građanima Brčko distrikta BiH, Republike Srpske i Federacije BiH je koliko će se ovo širiti. Kineska iskustava su da tek 28. dan može da se kaže, ako dođe do stagnacije povećanja broja oboljelih i testiranih sa pozitivnim rezultatom, da smo ušli u jednu fazu kontrole. To ne znači da je stvar završena. Ovo će vjerovatno trajati nekoliko mjeseci i u tih nekoliko mjeseci moramo se organizovati na najbolji mogući način”, zaključio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.