Mješoviti hor Kulturnog centra “Attendite” Kikinda pobjednik prvog horskog festivala “FonFest”

107

Mješoviti hor SPKD “Prosvjeta” svoj drugi rođendan proslavio je na najlepši način – organizacijom horskog Festivala. Pobjednik ovogodišnjeg I Međunarodnog festivala horova, pod nazivom “FonFest” je Hor kulturnog centra “Attendite” iz Kikinde.

Stručni žiri kojeg su činili eminentni muzički stručnjaci iz BiH i Srbije prof. dr Biljana Jeremić, dr Dragica Panić Kašanski, mr Branislava Popović i mr Igor Sarajlić ocjenjivali su nastup horova u tri kategorije.

U kategoriji “Kamerni mješoviti horovi” prva nagrada sa osvojenih 98 bodova pripala je Srpskom omladinskom horu Beograd, kojim diriguje Mladen Dimitrijević.

U kategoriji “Mješoviti horovi”, sa osvojenih 89,3 boda drugu nagradu dobio je Omladinski mješoviti hor Gimnazije “Vuk Karadžić” iz Loznice, dirigent prof. Darko Nestorović, a prva nagrada sa osvojenih 100 bodova pripala je Mješovitom horu Kulturnog centra “Attendite” iz Kikinde, dirigenta prof. dr Biljane Jeremić.

U kategoriji “Foklor” sa osvojenih 75,3 boda treću nangradu osvojio je sastav Poljoprivredne škole Futog, koji vodi Ljiljana Nešić, dok je prvu nagrada sa osvojenih 97,6 bodova ponovo osvojio Mješoviti hor Kulturnog centra “Attendite” iz Kikinde, pod dirigentskom palicom prof. dr Biljane Jeremić, koji je i generalni pobjednik Festivala.

“Uprkos brojnim poteškoćama kojih je u početku bilo, ali ipak zahvaljujući velikom entuzijazmu organizacionog odbora kao i bezrezervnoj pomoći svih članova Mješovitoh hora SPKD „Prosvjeta“ Brčko i Udruženju “Fon”, sa ponosom možemo reći da je napravljen dobar temelj da festival horova “FonFest” jednoga dana bude broj jedan u regionu. Planiramo da za svaki rođendan našim sugrađanima upriličimo jedan koncert u čast otvaranja Festivala. Ove godine u tome su nam pomogli i naši prijatelji iz crkvenog hora Sveti Stefan Dečanski, kao i sekcije SPKD “Prosvjeta” – Pjevačka grupa “Vijenac” i folklorni ansambl,” kaže Branislava Popović, umjetnički direktor i idejni tvorac „FonFesta“.

Udruženje za umetničko stvaralaštvo i kulturu “Fon” Brčko učestvovalo je u organizaciji ovogodišnjeg Festivala.

“Udruženje je sa zadovoljstvom podržalo organizaciju ovako jednog velikog Festivala. Ovo je ujedno bio i povod da obilježimo početak rada Udruženja. Puna sala brčanskog Doma kulture na otvaranju festivala dokaz je da Brčko ima festivalsku publiku, te da samim tim ovaj grad zaslužuje da ima i ovakav horski festival. Cilj Udruženja je da kroz planirane aktivnosti u narednom periodu podstaknemo građane da nam se pridruže i da uzmu aktivno učešće u stvaranju kulturnih događaja u našem gradu”, kaže Miroslav Obradović, predsjednik UUSK “Fon” Brčko.

Da ovakve kulturne manifestacije pozitivno promovišu naš grad na više načina, potvrdio je i Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam u Vlade Brčko distrikta BiH, koji je, u ime gradonačelnika Brčkog, prve večeri i otvorio “FonFest”.