Na području BiH ponovo registrovano bjesnilo kod pasa

44

Krajem maja u referentnoj državnoj laboratoriji je, nakon šest godina, dijagnostikovano bjesnilo kod leša lovačkog psa s područja opštine Srebrenica.

“Jedna od najstarijih bolesti, za koju se zna više od 4.000 godina, bjesnilo ili bjesnoća (Rabies ili Lisa) je teška i po ljude smrtonosna zarazna bolest zoonoza, jer je njeno liječenje nemoguće i ishod je fatalan. Ljudi su ipak uspjeli razviti uspješne mjere prevencije koje uključuju edukaciju stanovništva, vakcinaciju pasa i mačaka, testiranje ulovljenih divljih životinja, te njihovo obavezno testiranje na prisustvo virusa bjesnila,” kažu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Prije ovoga, 2014. godine takođe je registrovan slučaj zaraženog psa.

Stručnjaci preporučuju da se obavezno vrše vakcinacije, da bi se izbjegla mogućnost širenja bolesti sa divljih na domaće životinje, a onda na ljude. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) godišnje u svijetu od bjesnila umire 59.000 ljudi, od čega su 40% djeca mlađa od 15 godina.

“Od bjesnila mogu oboljeti svi sisari. Najčešće obolijevaju lisice, vukovi, rakuni, tvorovi, lisice, šišmiši, psi i mačke, kao i stoka i ljudi. Životinje koje nisu sisari, poput ptica, zmija i riba, ne mogu dobiti bjesnilo. Životinja se zarazi virusom putem pljuvačke, najčešće tokom ujeda zaražene životinje. Ujedom bjesne životinje (psa, lisice, vuka i dr.), oboljeva i krupna stoka koja uključuje konje, goveda, ovce, koze, svinje i dr. Ali, one međusobno gotovo nikad ne prenose bjesnilo”, navode iz Instituta.

Kod ljudi, bolest se javlja u dva različita oblika, oba objašnjiva činjenicom da virus napada nervni sistem. Prvi znaci bjesnila kod čovjeka javljaju se obično pošto su rane od ujeda već zarasle.

“Ako je rana bila na licu, znaci bjesnila mogu se javiti već četrnaestog dana posle ujeda, ali ako su rane na prstima noge, do pojave prvih znakova bjesnila može proći i dva mjeseca. Za to vreme rana zaraste kao i svaka druga rana. Ponekad se oko ožiljka javljaju bolovi, “mravci”, peckanja, a sama rana je neosjetljiva. Prevenciji ove bolesti potrebno je posvetiti posebnu pažnju, s obzirom da je njen ishod – smrtonosan,” navode stručnjaci zeničkog instituta.

Tri su važna aspekta prevencije bjesnila, izbjegavanje kontakta sa bolesnim životinjama, posebna pažnja i izbjegavanje potrebna kod osoba izloženih pojačanom riziku od izlaganja virusu, te prevencija infekcije kod osoba koje su bile izložene virusu.

Preventivno djelovanje kod životinja podrazumjeva suzbijanje ove zaraze kod divljih i domaćih životinja putem vakcinisanja, registracije/obilježavanja, čipovanja i vakcinacije nevakcinisanih pasa i mačaka poznatih vlasnika i obilježavanje svih nevakcinisanih pasa i mačaka preko veterinarskih stanica, zatvaranje/izolacija pasa i mačaka poznatih vlasnika, u cilju sprječavanja kontakta sa psima i mačkama lutalicama ili susreta sa divljim životinjama kao mogućim izvorima zaraze, hvatanje i zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica, te izbjegavanje dodira nepoznatih životinja, pogotovo onih koje se neobično ponašaju.

JP “Komunalno Brčko” tokom juna provodi pojačanu akciju uklanjanja napuštenih pasa sa javnih površina

Akcija se realizuje u popodnevnim časovima, srijedom i četvrtkom, ostalim danima po potrebi.

“Pozivamo sugrađane da putem besplatne info linije 0800 505 07 ili broja telefona 066/712-479 prijave lokacije na kojima se psi okupljaju, da bi naše ekipe mogle da intervenišu. Apelujemo na vlasnike pasa da pse sterilišu, ukoliko nisu u mogućnosti da se brinu i za potomstvo svog ljubimca, jer je neodgovorno vlasništvo najveći krivac za povećan broj pasa bez nadzora na ulicama, kao i da svoje pse obavezno vakcinišu. Ujedno, molimo vlasnike da dok traje akcija uklanjanja napuštenih pasa, svoje pse drže u dvorištima i/ili kućama, odnosno pod nadzorom”, saopšteno je iz Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja JP “Komunalno Brčko”.