Na području Distrikta 14 lica zaraženo korona virusom

225

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komadant Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje Siniša Milić na današnjoj konferenciji za medije saopštio je da je na području Distrikta jutros potvrđeno sedam novih lica koja su pozitivna na virus korona.

„Trenutno na području Distrikta imamo ukupno 14 lica koja su pozitivna na korona virus. Sedam novih lica su iz tzv. dva klastera, jedan je klaster Tuzla, tj. Klinika za srce odakle su dva novozaražena lica. Jedno lice je bilo na liječenju u Tuzli, a drugo je imalo direktni kontakt s licem za koje je ranije potvrđen pozitivan nalaz, a koje se, takođe, nalazilo u Tuzli. Pet preostalih lica su iz zaseoka Peškiri, naselja koje je stavljeno u izolaciju. Na neki način možda smo i prevenirali širenje korona virusa jer su ova lica od stavljanja zaseoka Peškiri u izolaciju bili spriječeni u kontaktima, tako da možemo govoriti da je, ipak, ova situacija pod kontrolom“, rekao je gradonačelnik.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović rekao je da se od 14 lica, šest nalazi u bolnici, a osam je u kućnoj izolaciji.

„Od ovih šest lica koja su hospitalizovana, jedno je u nešto težoj kliničkoj slici, dvoje je srednje dobro, dok se troje osjeća dosta dobro. Osam lica su u kućnoj izolaciji i oni se javljaju redovno u Pododjeljenje za javno zdravstvo. Ukupni broj uzetih uzoraka s današnjim danom je 105 i čekamo rezultate za još sedam. 84 je negativno, a kao što smo već rekli 14 je pozitivno na korona virus“, objasnio je Pezerović.

On je dodao da se od juče testiranje vrši u Tuzli, što je velika prednost i da je obezbijeđen znatno veći broj testova nego što su imali do sada.

Anđa Nikolić, šef Pododjeljenja za javno zdravstvo, rekla je da za sada Distrikt ima lakše slučajeve i da su uglavnom zaražene mlađe osobe.

„Međutim, ako se ne budu pridržavali uputstava oni mogu prenijeti virus na starije osobe i onda možemo imati težu kliničku sliku i veći problem u zdravstvenom sistemu. Mi nismo iznenađeni naglom pojavom ovih sedam novih zaraženih, jer imamo dojave da se nepoštuju izolacije. Osnovno je da stanovništvo sluša naše preporuke i to je jedini način da zaustavimo epidemiju. Mi što možemo da uradimo je da otkrijemo kontakte i zahvaljujemo se puno Policiji Brčko distrikta BiH koja nam pomaže u tome“, kazala je Nikolić.

Ona je istakla da je produženje vremena izolacije s 14 na 28 dana, s gledišta struke, itekako dobra mjera jer, kako je pojasnila, tako će se i oni koji nisu zaraženi zadržati u kućama i neće biti u prilici da dođu u kontakt s zaraženima.