Na sali Partizan postavljena spomen ploča brčanskim odbojkašima

138

Brčanski veterani odbojke Sulejman Dervišević i Mehmedalija Žilić otkrili su na sportskoj sali “Partizan” u centru Brčkog spomen ploču u čast i znak sjećanja na 49 preminulih brčanskih odbojkaša. Njih 29 sahranjeno je u Brčkom, a 20 izvan Brčkog.

Ovo spomen obilježje je dar brčanskim odbojkašima od veterana odbojke u Brčkom – gradu odbojke. Svečanom događaju prisustvovali su brojni veterani odbojke – igrači, reprezentativci i treneri, novinari, kao i poklonici ovog sporta iz Brčkog, susjednih gradova i država, Njemačke i Amerike. Među njima su bili Edin Baković, selektor odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Siniša Kisić iz Olimpijskog komiteta BiH, kao i predsjednici brčanskih odbojkaških klubova.

Otvarajući skup Mehmedalija Žilić je zahvalio svima koji su došli da budu prisutni ovom činu otkrivanja ploče jer je ovo, kako je rekao, jedini spomenik odbojci i odbojkašima u Evropi, a možda i u svijetu.

„Tekst na ploči podsjeća na 01.04.1946. godine kada se počela igrati odbojka u našem gradu. Ovo je ujedno i podsjetnik za mlade da znaju kada se počeo razvijati ovaj najtrofejniji sport na našim prostorima, po kojem je Brčko postalo poznato u zemljama regiona “, rekao je u ime Udruženja veterana odbojke Mehmedalija Žilić.

Odbojkaški veterani su pokrenuli inicijativu da Brčko ostane grad odbojke, a da možda dobije i muzej odbojke. Na skupu je rečeno i da će predložiti nadležnima da ispod table Brčko na ulazu u grad piše “Grad odbojke”. Spomen ploča obilježava svaku kap znoja, svaku suzu, svaki osmjeh i hiljade priča i angedota koji su pronijeli brčanski sportisti – odbojkaši i odbojkašice u ove 73 godine postojanja, kažu brčanske legende odbojke.