Na stadionu FK „Jedinstvo“ postavljeni šatori za eventualnu izolaciju pacijenata

230

Krizni štab Brčko distrikta BiH do sada je donio niz mjera i naredbi, s ciljem da se preduprijedi eskalacija epidemije COVID-19.

„Niz preventivnih mjera je donesen u prethodnom periodu, ali kao odgovorna vlast mi razrađujmo i situaciju šta treba da preduzmemo u slučaju scenarija da se pojave lica zaražena korona virusom. U tom smislu smo na osnovu iskustava iz okruženja, a uvažavajući ponudu Predsjedništva BiH, odnosno Savjeta ministara BiH, uputili poziv Oružanim snagama BiH za postavljanje šatora na prostoru Brčkog“, rekao je juče gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Za postavljanje šatora određen je stadion Fudbalskog kluba „Jedinstvo”. Oružane snage BiH noćas su postavile pet šatora za lica koja ulaze na prostor Brčkog iz drugih zemalja, gdje će boraviti u 14-dnevnom karantinu, uz mogućnost produžetka karantina od još 14 dana.

„Poučeni iskustvima drugih, pravimo tri prstena, u smislu odbrane od korona virusa. Istovremeno smo dali nalog da se iznađe još jedan objekat gdje bi bila izmještena lica iz karantina, uz minimalnu medicinsku njegu, za koja se opravdano sumnja da imaju virus, a lakše su kliničke slike“, rekao je gradonačelnik Milić.

U prostorijama Doma zdravlja u okviru JZU „Zdravstveni centar Brčko“ već su osposobljeni bolnički kapaciteti za teže i najteže slučajeve ukoliko do toga dođe.

“Ako se zaraza pojavi, cilj nam je da ne uđe u zdravstvene ustanove, što bi bilo fatalno. Kada se zdravstveno osoblje inficira, onda je karantin za kompletnu ustanovu. Da do toga ne bi došlo, mi smo izdvojili ambulatnu koja radi 24 časa u Domu zdravlja. Ukoliko je teži slučaj, mi smo napravili i za ležeće pacijente mjesto i tu imamo 25 kreveta, pet respiratora, a čekamo dodatnu nabavku respiratora. Pridržavajmo se uputstava, jer mi nemamo infektivno odjeljenje, niti možemo očekivati da u okruženju prime naše pacijente,” izjavila je epidemiolog Mirjana Kuzmanović.

Simptomi korona virusa su identični kao i kod gripe, s tom razlikom što je temperatura kod gripe jako visoka i obara pacijenta, a kod korona infekcije ta temperatura tinja dva do tri dana, pa onda se pojavi glavobolja, mučnina, opšta slabost. Nešto od ta tri znaka ljekarima ukazuje na sumnju da bi trebalo da testiraju pacijenta.

Nadležni još jednom upozoravaju da čine sve što mogu da preventivno djeluju da se smanji rizik od ekskalacije situacije, da je neophodno da svi građani poštuju donesene mjere i ograničenja, te budu odgovorni i solidarni članovi zajednice.