Na teritoriji Distrikta ponovo dozvoljen lov

61

Nakon punih 10 godina zabrane, u Brčko distriktu BiH ponovo je dozvoljen lov. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o organizovanom i kontrolisanom odstrelu divljih svinja i predatora na teritoriji Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Gajić rekao je da će se odstrel vršiti 19. i 26. januara 2020. godine od 8 do 15 časova, s ciljem smanjivanja populacije divljih svinja.

„U posljednjih deset godina na području Distrikta bila je zabrana lova. Uz plan aktivnosti Odjeljenja, lovci će moći izaći na teren 19. i 26. januara s ciljem smanjivanja populacije divljih svinja koje pričinjavaju štete na području Distrikta, ali i s ciljem sprečavanja širenja svinjske afričke kuge koja je blizu granica BiH. Uključena su sva lovačka udruženja i nadam se da će s dobrim pogledom lovci provesti ovu aktivnost. Osim Odjeljenja, ovu aktivnost nadziraće i inspekcija i Policija Brčko distrikta BiH”, rekao je Gajić.

Iako je Zakon o lovstvu donesen 2015. godine, nikada nije donesena odluka o uspostavljanju lovišta i njihovoj dodjeli na korištenje i brigu lovačkim udruženjima, kojih u Brčkom ima 17 registrovanih.

Pri Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu uspostavljena je lovočuvarska služba, u kojoj je 10 čuvara angažovano na poslovima čuvanja lovišta od lovokradica.