Nacrt Zakona o radu spreman za drugo čitanje u Skupštini

49

Nacrt Zakona o radu Brčko distrikta BiH ušao je u skupštinsku proceduru, obavljena je rasprava u prvom čitanju, a u međuvremenu su uloženi amandmani od strane Skupštine.

„Mi smo afirmirajući Ekonomsko-socijalni savjet, kao mjesto tripartitnog dijaloga, sve te amandmane uputili njima na izjašnjavanje. Vlada je dala i svoje mišljenje u odnosu na predložene amandmane, tako da su svi formalni razlozi za izglasavanje zakona na Skupštini u drugom čitanju stvoreni i nadam se da će već na prvoj narednoj sjednici Skupštine ovaj zakon biti donesen“, rekao je gradonačelnik Siniša Milić.

On je dodao da zakon, u odnosu na važeća zakonska rješenja, a prema mišljenju Ekonomsko-socijalnog savjeta, donosi afirmaciju dijela prava radnika koja do sad nisu bila regulisana na ovakav način.

„Zakon je bez naročite rasprave i suprotstavljenih stavova prošao dijalog između poslodavaca i sindikata. Zakon donosi promjene na pozitivno kada je riječ o pravima radnika, pogotovo zaštiti žena na radu i porodilja, a pravo na godišnji odmor radnici će imati minimalno dvadeset dana“, istakao je gradonačelnik Milić.

On je naglasio da je ovo jedan od važnijih zakona u Reformskoj agendi i izrazio uvjerenje da je urađen na kvalitetan način.

„Još jedna od novina, koja je predložena putem amandmana, jeste da se uvodi obaveza pravnim licima koje formira Brčko distrikt BiH, poput javnih preduzeća, ustanova, fondova i zavoda, da izdaju rješenje o neplaćenom odsustvu u slučaju izbora zaposlenika na mandatnu poziciju. Do sada smo u praksi imali da zaposlenik koji je istovremeno i poslanik u skupštini na nekom od nivoa vlasti ima primanja po dva osnova, a ako ovaj amandman bude podržan, to neće biti slučaj“, zaključio je gradonačelnik Milić.