Najava unapređenja zakona koji tretiraju oblast obrazovanja u Brčkom

148

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović izjavio  je danas da je Odjeljenje pripremilo set izmjena i dopuna zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je danas smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Brčko distriktu BiH, dok usaglašavanje još nije postignuto kod smjernica za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu BiH, sjednica je prekinuta.

 „Smjernice koje su usvojene imaju za cilj osamostaljenje predškolskih ustanova i rješavanje određenih tehničkih problema koje postojeći zakon ima. Smisao svih predloženih smjernica jeste konačno uspostavljanje javnih ustanova na području Brčko distrikta BiH, odnosno poboljšanja i olakšavanja rada svim obrazovnim ustanovama, prvenstveno u srednjim školama, jer je neophodno da one proizvode kadrove koji su potrebni tržištu“, rekao je Osmanović.

Ukoliko smjernice i za osnovno i srednje obrazovanje budu uskoro usvojene, može se očekivati da do sljedeće školske godine škole budu upisane u sudski registar. Na ovaj način unaprijedio bi se školski sistem u Distriktu, te otklonio niz problema, poput onih s kojima se susreću lica koja nostrifikuju diplome.

„Odjeljenje je obavilo sve potrebne pripreme, obišlo škole u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, stupilo u kontakt s Direkcijom za finansije jer će izmjene biti povezane s realizacijom budžeta i načinom prenošenja sredstava, i na osnovu tih iskustava i našeg dosadašnjeg rada odlučili smo da predložimo ovakve smjernice“, dodao je Osmanović.

Izmjene će omogućiti i uspostavljanje dualnog obrazovanja, te dati mogućnost školama u Brčko distriktu BiH da obavljaju privrednu djelatnost, za šta većina škola već ima stvorene preduslove u smislu prostora i opreme. Učenici bi na taj način osim teoretskog znanja stekli i praktično.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti otvaranja srednje muzičke škole Osmanović je rekao da je Odjeljenje pripremilo akcioni plan za otvaranje ove obrazovne ustanove, s obzirom na tradiciju postojanja osnovne muzičke škole u Brčkom dugu 69 godina.

„Ideja je da se u početku otvori muzički smjer u Gimnaziji, i da to bude prelazno rješenje četiri do pet godina da bi u jednom momentu mogli otvoriti srednju muzičku školu. Mislim da su se za to stvorili uslovi, s obzirom na kvalitet postojeće osnovne škole“, zaključio je Osmanović.