Najljepše škole na svijetu

67

Glavni cilj obrazovnih institucija je učenje i prenošenje znanja novim generacijama, ali to ne znači da usput ne mogu i da izgledaju dobro. Neka od najljepših zdanja sa kojim se susrećemo su zgrade fakulteta, studentskih biblioteka i srednjih i osnovnih škola.

Pogledajte 7 primjera iz svijeta koji pokazuju da lijepa arhitektura i obrazovanje idu zajedno:

1. Škola Stouv u Bakingemširu (Engleska)
brckodanas-com-skola-stouv-u-bakingemsajeru
Locirana na nekadašnjem imanju, ova velelepna palata je pretvorena u školu 1924. na inicijativu arhitekte Clougha William-Ellisa. Njen prvi direktor je izjavio „kako će to biti škola u kojoj će učenici naučiti da prepoznaju i cijene ljepotu, s obzirom na činjenicu da su okruženi prelijepim vrtovima i arhitekturom“.

2. Plutajuća škola u Lagosu (Nigerija)
brckodanas-com-plutajuca-skola-u-lagosu
Jedina škola-splav na svijetu nalazi se u siromašnoj četvrti (i svojevrsnom gradu na vodi) Makako glavnog grada Nigerije, Lagosa. Za njen dizajn je odgovorna holandska arhitektonska firma NLE architects, čiji je vlasnik Kunlé Adeyemi poreklom iz Nigerije. Nažalost, postoje inicijative da se ona ugasi, zajedno sa većinom ostalih nelegalnih splavova u četvrti.

3. Magdalen koledž u Oksfordu
brckodanas-com-magdalen-koledz-u-oksfordu
Magdalen koledž privlači studente svojom tradicijom u obrazovanju, ali takođe i svojom neizmernom ljepotom. Osnovan je u 15. vijeku, a tokom godina je renoviran nekoliko puta i upotpunjen sa novim dijelovima.

4. Biblioteka Triniti koledža u Dablinu
brckodanas-com-biblioteka-triniti-koledza-u-dablinu
Škole su nezamislive bez biblioteka. Jedna od najpoznatijih na svijetu je ona u okviru Triniti koledža u Dablinu koja se nalazi u prostoriji dužine čak 65 metara. Sagrađena je 1732. godine na osnovu dizajna pukovnika Thomasa Burgha, koji je bio i vojni ižinjer, arhitekta i poslanik u parlamentu.

5. Skrips koledž u okolini Los Anđelesa
brckodanas-com-skrips-koledz-u-okolini-la
Skrips koledž je osnovan 1926. godine u gradu Klermont, 56 kilometra istočno od Los Anđelesa. Njegov španski kolonijalni arhitektonski stil ide savršeno uz kalifornijsku klimu, kao i njegov položaj ispod velikih San Gabriel planina.

6. Rolex centar za učenje u Lozani
brckodanas-com-rolex-centar-za-ucenje-u-lozani
Ova inovativna građevina je delo japanske arhitektonske firme Sanaa. Rolex cenar za učenje služi kao biblioteka lozanskog univerziteta prirodnih nauka École polytechnique fédérale de Lausanne.

7. Škola Druk beli lotus u mestu Šej u provinciji Ladak u Indiji
brckodanas-com-druk-beli-lotus-u-mjestu-sej-u-provinciji-ladak-u-indiji
Škola Druk beli lotus je dokaz da stvaranje lijepe sredine podesne za obrazovanje djece ne mora da iziskuje velika novčana ulaganja. Stanovnici okolnih sela na Himalajima su zahvalni što njihova deca imaju priliku da uče na ovakvom mestu, kao i da se bolje upoznaju sa svojom tibetanskom budističkom kulturom.

(citymagazine.rs)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime