Najsrećniji ljudi na svijetu žive u Finskoj, BiH na 93. mjestu

116

Finska je najsrećnija zemlja na svijetu, pokazalo je UN-ovo istraživanje, dok je Burundi na zadnjem 156. mjestu.

Finsku, koja se u odnosu na prošli izvještaj popela za pet mjesta, slijede Norveška, Danska i Island. U prvih deset zemalja sa ove liste našle su se još Švajcarska, Holandija, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija.

Kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, Bosna i Hercegovina zauzela je 93. mjesto na listi, što je pad za tri mjesta u odnosu na prethodni izvještaj. Slovenija se nalazi na 51. mjestu, Srbija je na 78. mjestu, Crna Gora na 81., Hrvatska na 82., a Makedonija je zauzela 89. mjesto.

Sjedinjene Američke Države zauzimaju 18. mjesto, Velika Britanija 19., a Ujedinjeni Arapski Emirati 20. mjesto na listi najsrećnijih zemalja svijeta.

Najnesrećnijih pet zemalja na svijetu su Jemen, Tanzanija, Južni Sudan, Srednjoafrička Republika i Burundi, gdje se sreća na skali od nula do deset maksimalno ocjenjuje trojkama.

“Srećne su zemlje one koje imaju zdravu ravnotežu napretka, socijalnog kapitala (nivo povjerenja u društvo), povjerenja u vladu i najmanju nejednakost”, rekao je direktor SDSN-a Jeffrey Sachs.

Lista zemalja se sastavlja na osnovu određenih kriterijuma – bruto društveni proizvod po glavi stanovnika, socijalna podrška, očekivano trajanje života u punom zdravlju, društvene slobode, velikodušnost i odsustvo korupcije.

Ispitanici su stepen sreće ocjenjivali od 0 do 10, pri čemu 0 predstavlja najgori, a 10 najbolji mogući život. Ovogodišnji izvještaj je šesti po redu izvještaj UN-ove inicijative Mreža rješenja za održivi razvoj (Sustainable Development Solutions Network – SDSN), u okviru kojeg se nalazi i ljestvica zemalja poređanih na osnovu sreće njihovih stanovnika.

Godišnji izvještaj UN-a o sreći objavljen je uoči Međunarodnog dana sreće koji se obilježava 20. marta. Izvještaj se može preuzeti na worldhappiness.report.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime