Ne zaboravite putnu apoteku ako idete na ljetovanje

43

Bilo da putujete sami, u društvu odraslih ili najmlađih, važno je da odmor provedete bezbrižno, na plaži ili u šetnji, a ne u sobi.

„Predstojeći vikend za mnoge će značiti i otiskivanje na put radi ljetovanja. I najljepše putovanje može predstavljati stres za organizam usljed promjene klime, nadmorske visine (ukoliko putujete na planinu), vremenske zone ili vrste vode i hrane“, sugerišu stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Zato ne zaboravite da spakujete putnu apoteku. Ukoliko redovno pijete lijekove, najprije provjerite da li imate dovoljnu zalihu za put ili trebate još recepata od svog ljekara. Takođe provjerite da li je nekim lijekovima u vašoj putnoj apoteci istekao rok trajanja.

„Ukoliko putujete u inostranstvo, provjerite carinska i zakonska pravila država kroz koje putujete i države u koju putujete, kada je riječ o lijekovima, njihovom transportu i prenosu preko granica, te koji Vam papiri trebaju da biste bez problema unijeli lijekove u drugu državu. Takođe, saznajte lokaciju ambulante hitne medicinske pomoći i apoteke u mjestu gdje ćete boraviti.

„Nosite li u svojoj putnoj apoteci više vrsta raznih lijekova, provjerite uputstva proizvođača o temperaturi čuvanja lijekova. Neki lijekovi su više osjetljivi na svjetlost, temperaturu i vlagu, te se preporučuje da ih nosite u kutijama zaštićenim od svjetlosti i vlage, na temperaturi do 25 stepeni celzijusa. Ako nosite lijekove ili neke antiserume koji se moraju čuvati na niskoj temperaturi, svakako za njih nađite mjesto u torbi-frižideru, u za njih propisanim uslovima. Takođe, čuvajte lijekove u originalnoj ambalaži, da biste znali rok trajanja. Ne preporučuje se uzimanje lijeka poslije datuma isteka roka trajanja odštampanog na ambalaži, jer se njegova svojstva mogu promijeniti, a efikasnost smanjiti“, kaže dr.spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u.

Putna apoteka uglavnom je istog sadržaja kao ormarić za prvu pomoć, s tim da se sadržaj prilagođava i proširuje ovisno o dobi i zdravstvenom stanju putnika, pa i vrsti putovanja (putujete li brodom, u daleke krajeve i slično).

Zdravim putnicima najčešće se savjetuje da im ljetna putna apoteka sadrži pribor za prvu pomoć (sve ono što je potrebno za zbrinjavanje manjih povreda i rana – dezinficijens, tj. antiseptik za čišćenje rana, sterilne gaze i komprese, zavoje i flastere, te makazice i pincetu), toplomjer, lijek protiv mučnine na putovanju (za one koji ne podnose vožnju, u preporučenoj dozi pola sata prije polaska na put), te lijekovi protiv bolova i za snižavanje povišene tjelesne temperature (tablete za odrasle i sirup za djecu).

Dehidracija, alergije, prehlade…

Potrebni su i lijekovi/prašak sa elektrolitima za pripremu otopine protiv dehidracije. Dijareja i povraćanje kod putnika vrlo je česta ljetna tegoba.

Iako naoko bezazleni, ljeti mogu biti opasni zbog povećanog gubitka tečnosti i elektrolita, pa postoji povećana opasnost od dehidracije, grčeva i poremećaja rada srca, probiotici – za obnavljanje crijevne flore nakon proljeva, lijekovi/dodaci prehrani za regulisanje zatvora, lijekovi protiv alergija – antihistaminska mast, krema, gel (sredstva za ublažavanje svraba, osjećaja pečenja, bola i crvenila kože nakon uboda insekata), te kapi za nos i pastile za grlo (ljeti su česte prehlade, pa je poželjno da vam se pri ruci nađu kapi za smanjenje otoka sluznice nosa, te pastile koje će poslužiti za dezinfekciju usta i ublažavanje bolova u grlu).

Stručnjaci savjetuju i da pri ruci imate sredstva za zaštitu od insekata. Bilo da putujete na more, u planine ili samo šetate na otvorenom, mislite o zaštiti od sunca, čak i kad je oblačno. Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitinim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 30 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva do tri sata, te nakon svakog kupanja. Ponesite zdravstvene knjižice i ako bolujete od neke bolesti, najvažniju medicinsku dokumentaciju.

Putnu apoteku čuvati van dohvata djece.