Nepravosnažna osuda za bivšeg direktora JP „Putevi Brčko“

111

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH saopštilo je danas da je dokazalo optužbe protiv protiv bivšeg direktora JP “Putevi Brčko” Dragana Marinkovića za više krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, izvršenih u postupcima javnih nabavki u ovom preduzeću u periodu od 2013. do 2016. godine.

Marinkoviću se sudilo po 18 tačaka optužnice iz 2017. godine za više zloupotreba položaja ili ovlaštenja i protivzakonito posredovanje u dodjeljivanju ugovora o nabavkama, suprotno propisima i internim procedurama u javnom preduzeću čiji je bio direktor. Osnovni sud Brčko distrikta BiH nepravosnažno ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci po 15 tačaka optužnice, dok ga je oslobodio po tri optužne tačke.

Marinkoviću je, kako je saopšteno, stavljeno na teret da je suprotno propisima i internim procedurama, sam po vlastitom izboru ili putem drugih zaposlenika u preduzeću, dodijelio 18 ugovora o nabavci za to preduzeće ukupne vrijednosti oko 150.000,00 KM. Navodi se da je ugovore o nabavci radova, projektne dokumentacije, opreme i dr. dodjeljivao privrednim subjektima koje je favorizovao, s ciljem da im pribavi korist, te da je u dva slučaja naložio zaključivanje ugovora o održavanju puteva s ponuđačem koji nije bio preporučen za izbor od strane ovlaštene komisije.

Presuda nije pravosnažna, budući da je optuženi, kao i Tužilaštvo Distrikta, može pobijati žalbom.