„Noć istraživača“ i „Evropska noć teatra“ u Brčkom ove godine u online formatu

19

U petak 27. novembra biće realizovana dva značajna online događaja u organizaciji Omladinske organizacije „Mali princ“ Brčko.

Vanredne okolnosti izazvane pandemijom bolesti COVID-19 uveliko su usporile, otežale, a u nekim slučajevim potpuno zaustavile rad vaspitnih, obrazovnih, sportskih i umjetničkih institucija, organizacija i udruženja.

„Ova „nova stvarnost“ ili „novo normalno“ kako neki nazivaju vrijeme u kojem trenutno živimo primorala nas je da tražimo alternativne načine za druženja, komunikaciju, izvođenje i realizaciju projekata i da se, nadamo se, samo privremeno prilagodimo novonastalim okolnostima. Jedna od organizacija koja se uspješno uhvatila u koštac s vremenom i prilikama je svakako Omladinska organizacija „Mali princ“ iz Brčkog, koja je nakon uspješne realizacije projekta „Women in Business“ odlučila da, iako u manjem obimu nego ranijih godina, organizuje Evropsku noć teatra, Noć istraživača, te stručnu online konferenciju pod nazivom „Dramska edukacija u vrijeme pandemije“. Svi projekti će biti realizovani u online formatu, ali neće zaostajati u kvalitetu u odnosu na prethodne godine,“ izjavila je Vesna Mijatović, predsjednica Udruženja „Mali princ“.

Noć istraživača, koju organizuju po treći put u Brčkom, ima za cilj promociju nauke i istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju istraživanja na svakodnevni život, što se u ovom trenutku čini važnije nego ikad.

„Pripremili smo zanimljive eksperimente, kvizove, kratke video materijale o poznatim naučnicima, te još mnoštvo uzbudljivih sadržaja. Program Noći istraživača biće dostupan na web i Facebook stranici Noć istraživača Bosne i Hercegovine u petak 27. novembra, te tokom cijele sedmice na Facebook stranicama Udruženja „Mali princ“ i „Poliglota Instituta“, koji su partneri na projektu“, dodaje Vesna.

Projekat Evropska noć teatra se, već tradicionalno, nekoliko godina obilježava i u Brčkom, ali je, kao i većina drugih kulturnih događa, i ovaj prebačen u online format.

„Fokus ovogodišnje Noći teatra stvaili smo na potrebu za promocijom dramskog odgoja, promocije dramske umjetnosti kod djece i mladih, kao i ostalih umjetničkih formi. Trudili smo se da, bez obzira na nemogućnost druženja u pozorišnoj sali s punim gledalištem, na što smo navikli, ipak zadržimo teatarski duh i priključimo se obilježavanju ovog velikog kulturnog događaja. S realizacijom aktivnosti smo započeli u subotu, 21. novembra, a završićemo u petak 27. novembra održavanjem stručne konferencije pod nazivom „Dramska edukacija u vrijeme pandemije“ u kojoj će učešće uzeti priznati teatarski radnici i dramski pedagozi iz cijelog regiona,“ istakla je Sandra Ikanović Jovičić, moderatorica i producentica projekta.

U fokusu konferencije će biti važnost umjetnosti i izvedbenih umjetnosti za rast i razvoj djece, pozitivne prakse koje se primjenjuju u vanrednim okolnostima, načini na koji se radilo u periodu pandemije, te planovi za budućnost učesnika konferencije. Stručna konferencija će se održati putem Zoom platforme, a svi zainteresovani će moći da je prate i putem Faceboom stranice Omladinske organizacije „Mali princ“, sa početkom u 17:00 časova u petak.

Učesnici konferencije su: Tijana Kesić (Beograd), Petar Lukić (Kragujevac), Rubina Sarajlić (Split), Jasmina Ibrahimović (Tuzla), Željka Kičić (Tuzla), Ermina Nišić (Zenica), te Sandra Ikanović Jovičić (Brčko). Održavanjem konferencije biće obilježen i Međunarodni dan dramskog vaspitanja, kažu u organizaciji “Mali princ”.