Noćas nebeski “light show” – stižu Geminidi

157

Svake godine sredinom decembra Zemlja ulazi u putanju asteroida 3200 Phaeton, kada nastaje kiša meteora koja je poznatija pod imenom Geminidi.

Noćas je mjesec na 34% i zalazi poslije 21 h, te ako ne bude velika oblačnost, i nebo nad Distriktom će da obasjaju lampice iz svemirskog prostranstva.

Radijant Geminida je u istoimenom sazvežđu Gemini (Blizanci) u blizini zvijezde Castor, koje se posljednjih dana pojavljuje na ističnom horizontu oko 19:00 h.

Astronomi kažu da će povoljan položaj za posmatranje biti poslije 20:00 h, a savjetuju strpljenje, jer ponekad po nekoliko minuta nema nikakvih vidljivih dešavanja na nebu, a onda u svega nekoliko sekundi može da se dogodi ne kiša, nego pljusak meteora.

Riječ je o grupi malih nebeskih tijela u međuplanetarnom prostoru, čija se putanja preklapa sa Zemljinom. Kao rezultat na noćnom nebu se mogu vidjeti brojni sjajni i spori meteori. S obzirom da je njihova aktivnost u toku noći u zimskom dobu, kada se malo ko nalazi na otvorenom i gleda u nebo, najzanimljivija nebeska predstava meteora, potpuno neopravdano, prolazi prilično nezapaženo, kažu ljubitelji ove Geminida.

Ukoliko vremenski uslovi ne budu povoljni i nebo ne bude vedro, na internetu postoje stranice koje će uživo iz onih krajeva svijeta koji budu imali vedro nebo, prikazivati Geminide.

Dva dana poslije, odnosno 16. decembra dolazi komet 46P-Wirtanen, već nazvan Božićni komet, koji će biti najbliže planeti u zadnjih 400 godina.

Za posmatranje ovih nebeskih pojava nije potrebna posebna oprema. Dovoljno je malo dobre volje, topla odjeća i pogled ka zvijezdama.