Nove optužnice za nedozvoljeni uvoz i prodaju automobila

65

Nakon optužnica za nedozvoljenu trgovinu protiv P.M. iz Brčkog i M.S. iz Bijeljine, kojima ih tereti za imovinsku korist od blizu četrdeset hiljada KM, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nastavilo je procesuiranje nedozvoljene trgovine automobilima na ovom području.

Kao rezultat većeg broja povezanih istraga, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnice i protiv A. A. i J.S. iz Brčkog, tereteći ih da su bez ovlaštenja za trgovinu iz inostranstva uvezli veći broj putničkih motornih vozila i prodali ih domaćim kupcima.

“Admir A. (37) optužen je da je uvozom i prodajom osam polovnih automobila različitih marki ostvario imovinsku korist od oko devet hiljada KM, a Jelena S. da je na istovjetan način, uvozom i prodajom jedanaest vozila, ostvarila imovinsku korist od blizu dvadeset hiljada KM”, kažu u Tužilaštvu.

Tužilaštvo ih, kao i ranije optužene tereti da su, baveći se neovlašteno trgovinom u većem obimu radi prodaje, nabavili robu opšte potrošnje u vrijednosti koja prelazi 10.000 KM.

“S tim u vezi, svih četvoro procesuiranih optuženo je za krivično djelo nedozvoljene trgovine s propisanom kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine. Tužilaštvo je predložilo da se od svakog od njih oduzme ostvarena imovinska korist, koja s novim podignutim optužnicama ukupno iznosi blizu 70.000 KM”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH sve optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene.