Novi šef Misije OSCE-a u posjeti Brčko distriktu BiH

39

Novoimenovani šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Kathleen Kavalec boravila je danas u nastupnoj posjeti Brčko distriktu BiH, gdje se u Gradskoj vijećnici sastala s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, njegovim zamjenikom Antom Domićem i glavnim koordinatorom Vlade Seadom Šadićem.

„Zahvaljujem Vam se na posjeti i posvećenosti Brčko distriktu BiH. Uvjeren sam da ćemo i u vama imati dobrog saradnika, kao što je to bio slučaj sa Vašim prethodnicima“, istakao je gradonačelnik Milić u razgovoru s visokom gošćom.

On je dodao da Vlada Brčko distrikta BiH ima odličnu saradnju i konstantnu komunikaciju s Kancelarijom OSCE-a u Brčkom, te da je niz zajedničkih projekata koji su do sada uspješno realizovani.

Teme današnjeg sastanka bila su pitanja nacionalnih manjina s akcentom na naselje Prutače, zatim borba protiv korupcije, oblast obrazovanja, kao i buduća saradnja između OSCE-a i Vlade Distrikta.

Kathleen Kavalec sastala se danas i sa predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem, sa kojima je razgovarala o dosadašnjoj i budućoj saradnji ove organizacije i Skupštine Distrikta.

Bio je ovo prvi susret ambasadora Kavalec s rukovodstvom Skupštine Brčko distrikta BiH nakon što je 24. septembra ove godine preuzela dužnost šefa Misije OSCE-a u BiH.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec čestitala je zvaničnicima Distrikta na ostvarenom napretku i zahvalila se na organizovanim sastancima, te izrazila podršku u daljnjem razvoju Brčko distrikta BiH, kao i spremnost za saradnju, saopšteno je iz Vlade i Skupštine.