Novi slučaj zaraze virusom korona

317

Iz Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH danas je saopšteno da je u Brčko distriktu BiH potvrđen još jedan slučaj lica zaraženog virusom korona.

„Riječ je o osobi ženskog pola 1977. godište iz Omerbegovače, koja je bila u kućnoj izolaciji. Nakon pozitivnog rezultata lice je primljeno na bolničko odjeljenje namjenjeno za pozitivne pacijente na virus korona COVID -19, sa lakšom kliničkom slikom. Postoji sumnja da se lice može vezati za klaster sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, ali se svi detalji još potvrđuju. Svi kontakti koje je imalo ovo lice se nalaze pod kontrolom,“ kažu u Javnom zdravstvu.

Nadzorni period danas ističe za 34 osobe, a pod nadzorom ostaje 562 ljudi.

Od 19 potvrđenih slučajeva infekcijom SARS-CoV-2 u Brčko distriktu BiH, do sada je izliječeno 11 osoba, dvoje lica je preminilo, a šest lica je na bolničkom liječenju.

„Do sada je od 375 lica uzet uzorak za testiranje na virus korona. 337 je bilo negativnih rezultata, 19, kako smo rekli, pozitivnih, a u ovom trenutku čeka se na, takođe, 19 rezultata“, navodi se u saopštenju.

Sanitarna inspekcija Inspektorata Brčko distrikta na graničnom prelazu Brčko – Gunja u protekla 24 časa izdala je: sedam rješenja o izolaciji za građane Brčko distrikta i jedno rješenje za građanina Federacije BiH.