Novi supervizor za Brčko u posjeti Distriktu

61

Supervizor za Brčko Michael Scanlan boravio je danas u prvoj službenoj posjeti Brčko distriktu BiH.

On se u Vijećnici sastao sa gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim zamjenikom Antom Domićem.

Supervizor Scanlan je izrazio punu opredijeljenost za očuvanje stabilnosti i održivosti Distrikta, u tijesnoj saradnji s njegovim zvaničnicima i institucijama, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

„Čast mi je što sam imenovan za supervizora Brčko, što je dužnost koju krajnje ozbiljno shvatam. Iako je supervizija vremenom evoluirala, naša pažnja i velika očekivanja od Distrikta nisu se smanjili. Radujem se kontinuiranoj saradnji s vlastima Brčkog u njihovim naporima na provođenju reformi neophodnih za napredak u jačanju javnih usluga i ekonomskih prilika za građane Brčkog,” rekao je supervizor Scanlan.

Gradonačelnik Milić izrazio je čvrsto opredjeljenje za očuvanje i unapređenje vrijednosti na kojem je konstituisan Brčko distrikt BiH.

„U narednom periodu ćemo preduzimati dodatne napore ka unapređenju kvaliteta života u ovoj lokalnoj zajednici”, zaključio je Milić.

Supervizor Scanlan se tokom dana sastao i sa predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem i njegovim zamjenikom Ivom Filipovićem.

Michael Scanlan preuzeo je dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH 06. februara 2019. godine.

Prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu, Scanlan je obavljao dužnost šefa Misije OSCE-a u Moldaviji i OSCE-ovog medijatora za mirovni proces u Pridnjestrovlju. Tokom 28 godina u State Departmentu, on je, između ostalog, bio na mjestu direktora za istočnoevropske poslove u Washingtonu i otpravnik poslova ad interim u Ambasadi SAD u Minsku, te diplomant Pearson instituta u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Američkog kongresa.

Scanlan ima veliko iskustvo sa Zapadnog Balkana i zemalja nastalih raspadom Sovjetskog Saveza, uključujući rad u Ukrajini, Armeniji i Kirgistanu, kao i Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i u Hrvatskoj u okviru Misije UNTAES-a, saopšteno je iz OHR-a.