NUMICON program za malce genijalce

37

Škola mentalne aritmetike u Brčkom „Malac genijalac“, osim mentalne aritmetike i programiranja, pokrenula je i program za razvoj predmatematičkih vještina kod najmlađih pod nazivom NUMICON, i to za mališane uzrasta od 3 – 6 godina

NUMICON je matematički didaktički sistem koji su kreirali stručnjaci sa Oxford univerziteta, a ovaj sistem proglašen je za najbolji svjetski edukativni metod od 2015 godine.

„To je edukativni metod koji sadrži zanimljive materijale različitih oblika i veselih boja. Različitost oblika pruža mogućnost kreativnog istraživanja u cilju otkrivanja veza između brojeva i oblika. Upoređivanjem i nizanjem oblika djeca otkrivaju odnose između brojeva, čime se stvara osnova za dobro razumijevanje matematike“, kažu u Malcu genijalcu.

NUMICON nudi brojne mogućnosti za igru i istraživanje i omogućava primjenu na različitim nivoima znanja kod djece. Pomaže djeci u razumijevanju brojeva i sistema brojeva, u računanju i matematičkom mišljenju, u razvijanju mentalnih slika i u upoznavanju matematičkog jezika.

„Oblici u NUMICON-u omogućavaju uvid u brojčane vrijednosti. Djeca kireiraju mentalne slike brojeva i matematičkih operacija. Oblici u ovom sistemu su namijenjeni tome da se kroz istraživanje i igru vidi jasna veza između brojeva i oblika, te da se stvore veze među njima. Riječ je o „slikama“ brojeva koje djeca uočavaju taktilno, vizuelno i iskustveno kroz igru“, ističu u ovoj školi, te pozivaju roditelje da upišu svoje malce genijalce na ovaj program.

Više informacija na www.malacgenijalac.ba i 065/000-228.