Obavezno nošenje maski na autobuskim stajalištima i u zatvorenom prostoru

73

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu kojom se svim ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta BiH u narednih 15 dana ograničava obavljanje djelatnosti do 23.00 časa, a petkom, subotom i nedjeljom do 24.00 časa, uz obavezu poštovanja svih važećih preporuka i mjera za zaštitu od širenja SARS-CoV-2.

Ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta BiH omogućava se 30 minuta tolerancije, kao određeni period u kojem bi gosti bili dužni napustiti objekat nakon isteka propisanog radnog vremena.

Štab je takođe, nakon razmatranja stanja u školama i uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju, usvojio naredbu da protokol za početak nastave u vezi s COVID-19, sa svim propisanim mjerama, i narednih 15 dana ostaje na snazi.

Usvojena je Naredba da se stupi u nabavku zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, na zahtjev Stručne službe Skupštine, a za potrebe Lokalne izborne komisije za nesmetano provođenje lokalnih izbora u skladu s epidemiološkim mjerama.

Štab za zaštitu i spašavanje donio je i naredbu kojom se propisuje obavezno nošenje maski na autobuskim stajalištima, gdje se okuplja veliki broj ljudi, kao i naredbu da se Inspektoratu Brčko distrikta BiH omogući inspekcijska kontrola gradskog, prigradskog, međuentitetskog i javnog međunarodnog saobraćaja.

Štab za zaštitu i spašavanje ukazao je na obavezu poštovanja naredbi o nošenju maski u zatvorenom prostoru i najavio da će stupanjem na snagu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta BiH sankcije za kršenje naredbi, odnosno odredbi zakona, biti znatno rigoroznije.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano još deset novih slučajeva zaraze virusom korona. Riječ je o pet ženskih osoba, 1962., 1950., 1967., 1974. i 1963. godište i pet muških osoba, 1968., 2004., 1947., 1958. i 1960. godište, te je u Brčkom trenutno oboljelo od COVID-19 66 lica.