Obezbijeđeno snabdijevanje Brčko distrikta BiH električnom energijom do kraja 2019. godine

74

Rukovodstvo JP “Komunalno Brčko” d.o.o. Brčko distrikt Bih uz podršku gradonačelnika Brčko distrikta BiH i posredovanje ministra energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske postiglo je dogovor sa rukovodstvom MH “Elektroprivreda Republike Srpske” a.d. Trebinje o snabdijevanju Brčko distrikta BiH električnom energijom do kraja 2019. godine.

Ugovorena cijena nabavke električne energije za brčansko komunalno preduzeće, kao ovlaštenog distributera i snabdjevača električnom energijom koje prodaje struju kupcima u Brčko distriktu BiH, veća je u odnosu na prošlogodišnju za 0,15 feninga, odnosno sa 9,50 feninga/kWh u 2018. godini u ovoj godini je povećana na 9,65 feninga po kilovat času. Nova cijena donosi povećanje na godišnjem nivou od nešto manje od 400.000 KM, koji će JP “Komunalno Brčko”, kako su najavili, preuzeti na sebe.

Tim povodom danas je konferenciju za novinare održao direktor Javnog preduzeća “Komunalno Brčko” Mirsad Đapo.

Podsjetio je da je Radna jedinica „Elektrodistribucija“ krajem jula 2018. godine pokrenula javni postupak za nabavku električne energije, na otvorenom tržištu, za potrebe snabdijevanja krajnjih kupaca u Brčko distriktu BiH i pokrivanje gubitaka u distributivnoj mreži u 2019. godini. Na objavljeni javni poziv za dostavu ponuda za isporuku električne energije za potrebe Brčko distrikta BiH u 2019. godini tada je pristigla samo jedna ponuda, i to od JP “Elektroprivreda BiH” d.d Sarajevo, koja je ponudila traženu količinu električne energije za veći iznos nego što je JP “Komunalno Brčko” u mogućnosti da plati, odnosno po cijeni od 12,5 pf/kWh. Na ponovljeni javni poziv raspisan u septembru prošle godine nije bilo prijava. Nakon toga, u novembru 2018. godine započelo je pregovaranje o snabdijevanju sa Elektroprivredom RS, koja je ponudila cijenu od 13,4 pf/kWh bez PDV-a, što je bilo previsoko i čije bi prihvatanje dovelo u pitanje poslovanje javnog preduzeća.

“Zadnji razgovori prije ovih sveli su cijenu na 10,5 feninga po kilovat satu. To znači tri miliona više u odnosu na prošlu godinu, 13,5 znači 12 miliona više, a 12,5, znači negdje 8 ili 9 miliona konvertibilnih maraka više. Mi nijedan od ovih prijedloga nismo mogli usvojiti, jer bi to ugrozilo poslovanje prije svega preduzeća i prenijelo bi se na građane i privredu, jer bi tarife za električnu energiju bile znatno više”, rekao je direktor Đapo.

Takođe je istakao da se u ovoj godini mora pronaći konačno i trajno rješenje oko statusa Brčko distrikta BiH kada je riječ o snabdijevanju električnom energijom. 

“Kada se tržište otvorilo 2015. godine ostala je samo po zakonu, navodno, obaveza da nas svaki entitet snajbdijeva po šest mjeseci, ali ostalo je nedorečeno po kojim cijenama. Zato sada pokrećemo razgovore, jer ne možemo prihvatiti da nas tretiraju kao privatnu firmu ili strano tržište. U tim nedorečenim zakonima kad tražimo ugovor o snabdijevanju električnom energijom mi smo za entitete na tržištu, a DERK nama određuje cijene. Mi ne možemo tako biti tretirani na tržištu, mi moramo biti unutarnje pitanje BiH, jer su ovdje građani oba entiteta. Obratićemo se i predsjedništvu BiH i novom supervizoru za Brčko i OHR-u da se uključe prije svega u tumačenje ovih zakona, te da nam obezbijede trajno snabdijevanje kao subjektu koji je ravnopravan sa subjektima na prostoru BiH, odnosno sa građanima Federacije BiH i građanima Republike Srpske, jer iduću godinu opet dočekati ovako, u neizvjesnosti i za građane, i za privredu, a pogotovo za ovo preduzeće, ne bi imalo smisla”, zaključio je direktor JP “Komunalno Brčko” Mirsad Đapo.