Obilaznica oko Brčkog uskoro u upotrebi u punom kapacitetu

47

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović izjavio je da je ovo Odjeljenje danas izdalo upotrebnu dozvolu za obilaznicu oko Brčkog, što praktično znači da će prestati ograničenja koja su važila od privremenog puštanja u saobraćaj ovog najznačajnijeg infrastrukturnog objekta na području Brčko distrikta BiH 12. jula 2019. godine.

“U nizu loših vijesti donosimo jednu dobru koja se tiče završetka projekta obilaznice oko Brčkog. S radošću mogu konstatovati da smo mi danas izdali odobrenje za upotrebu u punom kapacitetu obilaznice. Izvođač ovih radova, preduzeće “IG” iz Banjaluke, je kao vrlo odgovorno preduzeće završilo svoj posao u roku, nama dostavili izvještaj na osnovu kojeg smo mi danas izdali upotrebnu dozvolu za obilaznicu”, rekao je šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović.

On je naglasio da ovo preduzeće, koje je vršilo stručnu ekspertizu izvedenih radova, nije imalo ni jednu primjedbu na izvedene građevinske radove.

“Na zadovoljstvo svih nas, i na osnovu nalaza koje je ovo preduzeće utvrdilo, mogu da istaknem da su svi građevinski radovi izvedeni u skladu sa građevinskim propisima. Za stručno mišljenje u vezi sa izvedenim radovima, budžetom je bilo predviđeno 100.000 konvertibilnih maraka, ali je taj posao koji je uradila pomenuta banjalučka firma, koštao duplo manje novca,” precizirao je Zaimović.

Govoreći o puštanju u upotrebu zaobilaznice u punom kapacitetu, Zaimović je naglasio da je to teoretski moguće već danas, ali da će se na taj potez sačekati još par dana dok Javno preduzeće “Putevi Brčko” ne uradi potrebnu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju.

“Uvažavajući zakonske propise iz oblasti saobraćaja, mi ćemo, ako ne preko vikenda, onda sigurno već početkom sljedeće sedmice pristupiti izmjeni vertikalne i horizontalne signalizacije, da bi obilaznica bila u punom kapacitetu na usluzi građanima” rekao je Zaimović.

Izgradnja obilaznice oko Brčkog počela je krajem septembra 2015. godine. Duga je 18,8 kilometara. Finansirana je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 28,5 miliona evra. Prema ponudi izvođača radova građevinska cijena ovog objekta bila je 24,5 milona evra, ali je zbog dodatnih radova porasla na oko 28 miliona evra, što je sa troškovima nadzora značajno poskupilo cjelokupni projekat, pa su nedostajućih 2,5 miliona evra obezbijeđeni iz budžeta Brčko distrikta BiH.