Obilježen „Dan borbe protiv trgovine ljudima“

21

Da bi javnosti ukazali na fenomen trgovine ljudima, te podigli nivo svijesti građana u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima, Policija Brčko distrikta BiH je u saradnji sa Omladinskim centrom „Vermont“ iz Brčkog obilježila 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Policijski službenici i volonteri OC „Vermont“ su na Trgu mladih u Brčkom dijelili građanima informativni materijal kojima je opisana ova pošast. Takođe, u Tehničkoj školi u Brčkom policijski istražitelji, koji neposredno rade na rješavanju ovakvih slučajeva i pojava, održali su učenicima predavanje o trgovini ljudima i sa njima razgovarali o aspektima ovog društvenog problema, saopšteno je iz Policije.

Ljudima se trguje zbog prisilnog rada, prosjačenja, lažnih usvajanja, lažnih i prisilnih brakova, trgovine ljudskim organima, pornografije, prisilne prostitucije i slično. Najugroženija kategorija su djeca i djevojke, ali u poslednje vrijeme i radno sposobni muškarci, kažu u Policiji.

Policija Brčko distrikta BiH i ovom prilikom poziva građane da ukoliko imaju bilo kakve informacije koje se odnose na trgovinu ljudima da ih prijave na broj 122 ili 049/233-200.