Obustava saobraćaja za teretnjake i autobuse preko graničnog mosta Brčko – Gunja

261

Već duži niz godina u Brčkom se govori o tome da je most koji povezuje desnu i lijevu obalu Save između Brčkog i Gunje nebezbjedan, posebno za prelazak kamiona i autobusa, te da je svaki zastoj i gužva u vrijeme praznika i godišnjih odmora rizičan. Vlada je konačno naručila elaborat o utvrđivanju stanja i procjene nosivosti mosta, kao i projekat sanacije ovog objekta.

Elaborat je uradio ovlašteni institut, a zaključak je obavezna i hitna obustava saobraćaja teških vozila. Vlada je potom zadužila nadležna odjeljenja Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Odjeljenje za javne poslove, Inspektorat, Policiju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i  JP „Putevi Brčko“ da preduzmu hitne mjere u vezi sa odvijanjem saobraćaja na putnim komunikacijama do graničnog prelaza na Savskom mostu i od graničnog prelaza u skladu s nalozima iz elaborata o stanju mosta, saopšteno je iz Vlade Distrikta.

S tim u vezi, a u cilju zaštite i sigurnosti ljudi i materijalnih sredstava, šef Policije Brčko distrikta BiH donio je Rješenje o potpunoj obustavi saobraćaja za teretna motorna vozila i autobuse na sobraćajnicama prema i od mosta (graničnog prelaza) Brčko – Gunja, saopšteno je iz Policije.

„Potpuna obustava saobraćaja za teretna motorna vozila i autobuse počela je odmah po donošenju rješenja, odnosno u četvrtak 24.01.2019. godine i trajaće do daljnjeg, a provodiće se u raskrsnicama ulica Josipa J. Štrosmjera i Bulevar mira (raskrsnica Kuglana), u raskrsnici ulica R.DŽ. Čauševića i Banjalučka (kružni tok Merkator), te na izlazu Savske ulice na ulicu Pere Marjana“, navodi se u obavještenju iz Policije Distrikta.

Informacija Odjeljenja za javne poslove Vlade Distrikta sa elaboratom biće dostavljena predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu bezbjednosti BiH i Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH od kojih se traži hitno postupanje u vezi s ograničavanjem javnog saobraćaja na graničnom prelazu Brčko – Gunja.

Gradnja mosta Brčko – Gunja započela je 1892. godine, za vrijeme Austro-Ugarske, a most je pušten u saobraćaj 13. septembra 1894. godine i bio je dug 755 metara. U isto vrijeme građena je i željeznička stanica u Brčkom, na mjestu sadašnje robne kuće, te je Brčko otvaranjem mosta bilo povezano željezničkom prugom od 52 km sa Vinkovcima. 47 godina ovaj most je povezivao naselja, putnike, trgovce, rođake, porodice i prijatelje, da bi 1941. godine tokom Drugog svjetskog rata bio miniran i srušen.

Iako popravljen iste godine, već naredne su noseći stubovi popustili pod ledenom rijekom, pa je most ponovo pao u vodu. 1943. godine ponovo je miniran, ali bez većih oštećenja, kao i dvije godine poslije 1945. godine, kada su noseći stubovi ostali neoštećeni, a preostali dijelovi građevine pali su u rijeku.  

Most je od 1945. godine pa na ovamo nekoliko puta popravljan. 1977. godine uklonjene su željezničke šine, jer je već bio u upotrebi novi željeznički most, a postavljene su nove kolovozne trake. U vrijeme posljednjeg građanskog rata u BiH, 1992. godine, most je ponovo miniran. Poslije rata djelimično je obnovljen, dok je kompletna obnova urađena od 15. jula do 10. oktobra 2000. godine.

Vlada Brčko distrikta BiH formiraće interresornu komisiju koju će da čine predstavnici Odjeljenja za javne poslove, Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Direkcije za finansije i Inspektorata, a koja bi trebalo da u roku od deset dana predloži alternativno rješenje za odvijanje teretnog saobraćaja na granici između Gunje u Republici Hrvatskoj i Brčkog, kao i prijedlog za dugoročno ili trajno rješavanje problema graničnog prelaza u Brčkom.