OC „Vermont“ predstavio rad Dnevnog centra u Prutačama

51

Omladinski centar „Vermont“ Brčko započeo je u decembru 2018. godine implementaciju projekta „Dnevni centar Prutače“ u sklopu ARYSE projekta (At-Risk Youth Social Empowerment) koji finansira Evropska Unije.

„Projekat traje četiri mjeseca i kroz rad Dnevnog centra Prutače ćemo pokazati koliko je zaista taj centar potreban, kako djeci tako i roditeljima“, saopšteno je danas iz Omladinskog centra „Vermont“ Brčko.

Cilj projekta je da se smanji socijalna isključenost kroz savjetodavni rad, osnaživanje mladih koji imaju problema u odrastanju i stvaranje preduslova za trajni preventivni rad. Rad sa djecom se odvija timski, a aktivnosti se rade sa ciljem integracije i socijalizacije korisnika centra kroz edukativne, kreativne, kulturno-zabavne i sportske radionice. Na taj način rade na ojačanju dječijeg samopouzdanja da bi što lakše prevladali životne situacije sa kojima se svakodnevno susreću.

„Kroz različite projektne aktivnosti u dnevnom centru u Prutačama ćemo nastojati da pružimo podršku djeci koja su u sistemu obrazovanja, da bi što uspješnije savladali zahtjevne obrazovne sadržaje i završili osnovnoškolsko obrazovanje. Iako su radionice na dobrovoljnoj bazi, svih 60 učenika IX osnovne škole Maoča-Prutače ih pohađa, što je sjajno. Radionice smo podijelili po uzrastima od 7 do 10 godina i od 10 do 15 godina. Korisnicima radionice pružaju potrebna znanja koja usvajaju na inovativan način učenjem kroz igru“, kažu u OC „Vermont“.

Korisnici će takođe imati uslove za razvijanje kreativnosti i mašte, naučiće da rade zajedno, kao jedan tim, imati priliku da izraze svoje ideje, te stvaralačko i kritičko mišljenje.

U Vermontu, ali i u ovom brčanskom socijalnom naselju, očekuju da će podignuti svijest kod čelnih ljudi i donatora o tome da je Prutačama potreban ovakav dnevni centar za djecu i da je važno da imaju svakodnevnu podršku u odrastanju, socijalizaciji i obrazovnom procesu.

Omladinski centar “Vermont” osnovao je 2015. godine u Brčkom Dnevni centar za djecu zatečenu u skitnji i onu koja su u riziku da to postanu. Centar je danas utočište za skoro 120 mališana koji ovdje imaju jedan obrok, odjeću ukoliko im je potrebna, mogućnost za održavanje lične higijene, pomoć oko nastave i naravno savjetodavnu podršku, druženje sa vršnjacima i ono što je izuzetno važno – pravo na igru i na to da budu djeca.