OC „Vermont“, uz podršku donatora, reorganizovao društveno – koristan rad u vrijeme pandemije

31

Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog je od početka pandemije, zahvaljujući podršci donatora, prikupio i podjelio oko 700 paketa pomoći, koji su sadržavali prehrambene i higijenske potrepštine, te pakete za novorođenčad.

„Imajući u vidu da smo spriječeni da realizujemo redovne projektne aktivnosti, a da smo naravno imali želju da nastavimo sa društveno – korisnim radom, obratili smo se našim donatorima, ukazali na specifičnost situacije, te ih zamolili za donaciju u vidu paketa, da bismo pomogli, prije svega korisnicima naših projekata, ali iostalom ugroženom stanovništvu,“ rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Damir Radenković, direktor OC „Vermont“.

Organizacija „Fond otvoreno društvo“ donirala je 200 paketa humanitarne pomoći (hrana, higijena i bebi paketi). „Romska dijaspora“ donirala je 150 paketa, koji su podijeljeni porodicama u naseljima u kojima uglavnom živi romsko stanovništvo. „Save the children“ je donirao 300 paketa, prvenstveno namijenjenih za porodice korisnika Dnevnog centra, te druge višečlane porodice, rečeno je novinarima. Svi korisnici ove vrste pomoći dali su i potpis na papir prilikom preuzimanja pomoći.

„Sa fondacijom „Stariji brat, starija sestra“ realizovali smo projekat istoimenog naziva. U projekat koji je podrška socijalno ugroženim porodicama, odnosno djeci iz pomenutih porodica u kojima postoji potreba za socijalizacijom, uključili su se naši volonteri, obavljajući ulogu starijeg brata odnosno starije sestre. Pomenuti projekat realizuje se putem on line platforme, ali smo takođe kroz projekat, osim komunikacije volontera i djece, korisnicima podjelili i oko 40 paketa pomoći. Tokom ovog perioda nastavili smo i sa aktivnostima psihološkog savjetovanja žena kroz projekat „Podrška ženama u naselju Gornji Rahić“, rekao je Radenković, koji je iskoristio priliku i da čestita Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara u ime „Vermonta“ i oda priznanje svim zdravstvenim radnicima koji, kako je rekao, podnose najveći teret u borbi sa pandemijom korona virusa.

Iz OC „Vermont“ poručuju i da je današnje obraćanje medijima i javnosti organizovano da bi izrazili zahvalnost donatorima, što su učinili i postavljanjem reklamnih oglasa i plakata u gradu, kao i da su na terenu uočili da je pomoć i podrška potrebna i dalje, te da nastavljaju pregovore sa donatorima u vezi sa daljim prikupljanjem i distribucijom paketa pomoći stanovništvu na prostoru Distrikta Brčko.