Od 8. – 10. novembra u Brčkom FonFest

90

Udruženje za umjetničko stvaralaštvo i kulturu “Fon” Brčko i sekcija Mješovitog hora SPKD “Prosvjeta” Brčko organizuju Prvi međunarodni festival horova u Brčko distriktu BiH “FonFest” Brčko 2019.

Festival, koji je takmičarskog karaktera, biće održan 8., 9. i 10. novembra 2019. godine u velikoj sali Doma kulture u Brčkom. Svečano otvaranje Festivala planirano je za petak 8. novembar, a takmičarski dio festivala predviđen je za subotu 9. i nedjelju 10. novembar.

Takmičare će da ocjenjuje eminentni žiri – prof. dr Biljana Jeremić iz Kikinde, dr Dragica Panić Kašanski iz Brčkog, mr Igor Sarajlić iz Požarevca, dr Desanka Trakilović i dr Jelena Milićević Trakilović iz Bijeljine.

„Brčanski FonFest biće jedinstvena kulturna manifestacija u našem gradu, s obzirom da, iako ovaj grad ima bogatu muzičku kulturu, do sada nije imao ovakav takmičarski horski festival, te već sada možemo da najavimo da će početkom novembra Brčko biti muzički centar dešavanja Bosne i Hercegovine. Horovi se prijavljuju, a ovom prilikom pozivamo još jednom horske ansamble iz naše, susjednih i zemalja regiona da se prijave za učešće i budu dio ovog velikog kulturno – umjetničkog događaja u Brčkom“, kaže mr Branislava Popović, umjetnički direktor festivala.

Takmičenje će biti ozvaničeno svečanim koncertom Mješovitog kamernog hora SPKD „Prosvjeta“ Brčko sa gostima u petak 8. novembra od 19:30 časova u brčanskom Domu kulture. Ulaz je slobodan, te organizatori pozivaju ljubitelje horskog pjevanja da se odazovu ovom pozivu i uživaju u horskom pjevanju i bodre takmičare.

“Želim da istaknem da veliku podršku u realizaciji ovog projekta imamo i od prof. dr Desanke Trakilović, čija je manifestacija “Majske muzičke svečanosti” kao i uspjesi hora “Srbadija” kojim rukovodi, nadaleko poznati. Imamo i podršku grada, za sada ne u onoliko mjeri koliko ovakva manifestacija iziskuje, zatim društva “Prosvjeta” i nekoliko privrednika u gradu koji imaju sluha za ovakve događaje, te pozivamo i druge privrednike i sugrađane da nam budu podrška i doprinesu realizaciji ovog međunarodnog skupa u onoliko mjeri u kojoj mogu”, kaže mr Popović.

Prijave za horove su otvorene do 1. novembra, a aplikaciju i propozcije zainteresovani horovi mogu da preuzmu sa stranice www.uusk-fon.com, a najave da prate putem https://www.facebook.com/UdruzenjeFON/