Od četvrtka obavezna zimska oprema za vozila

60

U skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima, od 15. novembra 2018. do 15. aprila 2019. godine na snazi je obaveza upotrebe zimske opreme za sva motorna vozila koja saobraćaju na javnim putevima, saopšteno je iz Policije Brčko distrikta BiH.

Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i koja nemaju više od 8 sjedišta, propisano je posjedovanje zimskih pneumatika na sva četiri točka sa oznakom «M+S», čija dubina šara na gazećem sloju iznosi najmanje 4 mm ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje 4 mm uz posjedovanje u priboru odgovarajućeg lance za pogonske točkove.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse, propisano je da imaju zimske pneumatike na pogonskim točkovima ili gume sa ljetnim profilom, čija je dubina šare na gazećem sloju najmanje 4 mm, te da u priboru imaju odgovarajuće lance za pogonske točkove i priručni alat, odnosno lopatu i vreću pijeska od 25-50 kg.

U saopštenju iz Policije navodi se da se pod zimskim uslovima podrazumijeva najmanje jedno od sljedećih stanja: kada pada snijeg i stvara se kora na kolovozu, kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu i kada je kolovoz zaleđen.

Bez obzira na vremenske uslove sva motorna vozila moraju koristiti i posjedovati propisanu zimsku opremu u periodu od 15.11. tekuće godine do 15.04. iduće godine, kažu u Policiji i pozivaju vozače da pripreme vozila za vožnju u zimskim uslovima, čime će izbjeći zakonske sankcije za nepoštivanje navedene obaveze, a istovremeno doprinijeti ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju .