Od danas kazne za one koji se ne pridržavaju Zakona o fiskalizaciji

64

Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Mato Lučić je zajedno sa Miodragom Trifkovićem, direktorom Porezne uprave, i Davorom Ninićem, šefom Finansijske inspekcije Porezne uprave, održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio provođenju fiskalizacije i istakao da od ove sedmice počinju sa provođenjem prekršajnih prijava protiv onih koji se ne pridržavaju Zakona o fiskalnim sistemima.

On je istakao da je do sada fiskalizovano više od 2.700 poreskih obveznika, odnosno 94% i da je ostalo da se prijavi do 200 poreskih obveznika.

„Mi smo konstatovali i da oko 150 poreznih obveznika, onih koji su ušli u sistem, ne prijavljuju dnevni promet. Mi ćemo prema takvima preduzeti zakonom predviđene obaveze i podnijeti prekršajne prijave, a prije svega podnijećemo prekršajne mjere onima koji se nisu prijavili u sistem i tih je do 200. Od ponedjeljka krećemo s provođenjem ovog dijela zakona i ići će prekršaji protiv svih onih koji se nisu prijavili, protiv svih onih koji ne dostavljaju i na kraju protiv svih onih koji ne izdaju fiskalne račune kupcima. Obaveza je čak i kupca da uzme račun i da ga ima kod sebe. Namjera nam je da se držimo zakona“, kazao je Lučić dodajući da će se ispraviti i greška u sistemu koja je do sada onemogućavala da određen broj poreskih obveznika izdaje račune na ćiriličnom pismu.

„To ćemo ubrzo ispraviti i svi oni koji žele da račune izdaju na ćiriličnom pismu mogu se obratiti Poreskoj upravi“, kazao je Lučić.

Direktor Poreske uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković rekao je da Direkcija i Poreska na ovaj način provode Zakon o fiskalnim sistemima.

„S obzirom da određen broj poreskih obveznika nije izvršio obavezu, Poreska uprava je dužna da provede i druge mjere, a to su mjere koje se odnose na represiju, koje su zakonom propisane. Mi ćemo biti obavezni da provedemo te mjere i to ćemo učiniti od ponedjeljka 16. septembra. Inspekcija kreće na teren i izdaće prekršajne mjere prvo onima koji nisu izvršili nabavku fiskalnog uređaja, a nakon toga svima onima koji neredovno izdaju fiskalne račune svojim kupcima i onima koji ne šalju dnevne izvještaje Poreskoj upravi putem servera“, rekao je Trifković.

Davor Ninić, šef Finansijske inspekcije Poreske uprave, još jednom je podsjetio poreske obveznike da se kazne za nepoštovanje Zakona o fiskalnim sistemima kreću od 500 do 15.000 KM i da postoji mogućnost i za zatvaranje objekta na trideset dana.