Od izbjeglice do ‘megagamera’: Moj sin je najbolji igrač svijeta

1648

Neki kažu da to nije sport. Znate li koliko je igrača na svijetu i kakva je konkurencija? Oni imaju profesionalne ugovore, mijenjaju timove i potpisuju nove ugovore, kao u nogometu kaže nam Slobodan Kovač, otac najboljeg gamera svijeta. Nikola Kovač (20) imao je godinu dana kad je s obitelji izbjegao iz Sarajeva u Brčko.

‘Zaljubio se u video igre kao mali’

Otac Slobodan otvorio je igraonicu s video igrama i nije dugo trebalo da se Nikola navuče. Postao je majstor u pucačini Counter-Strike: Global Offensive i srušio je rekord u transferu u gaming svijetu.

“Još kao devetogodišnjak pokazao je neviđen talent. Nitko mu nije bio ni blizu. Kažu da je sad najbolji igrač svijeta. Ali bit će još bolji igra i nitko mu neće moći ni blizu sad ga je otišao u bolji tim” – priča Slobodan.

Najveći transfer u povijesti gaminga

Nikolu je kupio američki tim FaZeClan, koji je njemačkom Mousesportsu platio 425.000 dolara, što je daleko najveći transfer u gamingu.

“Ugovor mu je bio pri kraju, javili su se iz Amerike i Nikola je pristao. Evo, baš je sad na turniru u Las Vegasu” – kaže otac Slobodan i dodaje:

“Radi ono što voli i od zarade može živjeti lagodnim životom. Vremena su se promijenila. Većina gleda na ovo kao na nešto loše, ali nije mi jasno zašto. I Nikola mora uložiti golemi trud kako bi bio u vrhu.”

Svijet video igara poprimio je sve oblike sporta. Nagrade na onim većim turnirima u Counter-Stikeu kreću se od 100.000 dolara pa sve do milijun. Za one koji tvrde da to nije sport dovoljno je pogledati definiciju s Wikipedije:

“Sport je fizička ili mentalna aktivnost koju čovjek izvodi po utvrđenom skupu pravila, u cilju takmičenja sa protivnikom ili protivničkim timom, uz primjenu propisanog sistema bodovanja na osnovu kojeg se utvrđuje pobjednik”.

Doma igra kvalifikacije pa putuje na glavni turnir

“Ma, uvijek će biti oni koji tvrde da je ovo loše. Stvarno ne znam zašto. Moj sin nikome nije ništa loše napravio, u sportu je u kojem zarađuje i uživa u tome” – dodaje Slobodan, koji je išao sa sinom na turnire.

“Znate kako vam to funkcionira? Kod kuće ima kvalifikacije, sve to odradi preko interneta i ako uspije, tek tada pakira stvari i putuje na turnir. Iz Las Vegasa se vraća krajem ovog mjeseca” – dodao je ponosni otac Slobodan.

Oni koji se ozbiljnije bave Counter Strikeom dobro znaju tko je Niko Kovač.

Njegovi prijatelji bude se u noći kako bi ga gledali uživo na turnirima.

“Nisam mogao zamisliti da ću imati ovako dobar posao. Igram najmanje šest sati dnevno s ekipom, a još oko tri sata odradim individualno” – ispričao je nedavno Niko i dočarao kako to izgleda na turnirima.

“Uh, znamo se i porječkati usred borbe. Ima tu nesporazuma oko taktika, ali sve to riješimo unutar tima. Nije mi baš drago da samo mene ističu. Tu su i moji suborci koji su također zaslužni za dobre rezultate. Fanovi vide samo ljestvicu i tko ima više ubojstava, ali ne vide ono što moji suigrači rade. Ne sudite gamera prema broju ubojstava” – dodao je Niko.

Njegov novi tim platio je za njega gotovo pola milijuna dolara. Sponzori, popularnost gaminga i turnira te Nikolin talent jamac su da će im se to ulaganje vrlo brzo vratiti…

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime