Od nedjelje ponovo policijski čas – obustava rada u više oblasti

206

Kako se i pretpostavljalo, čim prođe izborna kampanja i izborni dan, uvedene su nove (stare) rigoriznije mjere zbog suzbijanja pandemije COVID-19.

U nedjelju 22. novembra na snagu se vraćaju neke od mjera koje su bile aktuelne u martu i aprilu ove godine, počevši od policijskog časa.

“Uvodi se policijski čas na prostoru Brčko distrikta BiH u vremenu od 22:00 do 5:00 časova. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, kladionica, teretana, fitnes centara. Ponovo će doći do prestanka rada škola, s tim da se alternativno traži od Odjeljenja za obrazovanje da pokušaju organizovati alternativnu nastavu, online”, rekao je dana šef Odjeljenja za zdravstvo Akif Pezerović.

Ujedno se zaustavlja i sav javni prevoz, a zabranjen je i svaki oblik javnog okupljanja, uključujući i okupljanje u većem obimu u privatnim objektima. Rad javnih ustanova takođe će biti organizovan tako da se izbjegne prisustvo većeg broja lica na radnom mjestu. Ovu mjeru preciznije će urediti šefovi odjeljenja. Na sahranama je dozvoljeno prisustvo do 30 lica.

Najavljeno je i obeštećenje za lica koja po ovoj naredbi neće moći da rade.

Saloni ljepote, hipermarketi, supermarketi i svi ostali objekti koji nisu nabrojani u naredbi, nastavljaju sa ranije utvrđenim radom.

„S obzirom da je na snazi novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđene su rigoroznije kazne za sve one koji budu kršili navedene mjere“, istakao je Pezerović.

Dr Dušan Stokić na konferenciji za novinare govorio je o trenutnom stanju u zdravstvu, istakavši da je zdravstveni sistem na ivici pucanja, a da je za to krivo neodgovorno ponašanje ljudi.

“Trenutna situacija u bolnici je zabrinjavajuća, u bolnici se trenutno nalazi 100 pozitivnih pacijenata, kapaciteti su popunjeni, a 50 odsto ukupnih kapaciteta pretvoreni su u COVID odjeljenja“, rekao je dr Stokić, direktor brčanske Bolnice.