Od sljedeće sedmice đaci ponovo u školskim klupama

101

Kako prenosi Radio Brčko, nastava u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta BiH trebalo bi da bude nastavljena u utorak 17. novembra 2020. godine.

“Vjerujem da će nastava početi jer za to ima potrebe. Trenutno je sedam – osam nastavnika u izolaciji zbog pandemije i vjerujem da prosvjetni radnici mogu, uz pridržavanje svih mjera, kvalitetno odrađivati svoj posao“, izjavio je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH.

Odjeljenje je obezbjedilo dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme, da se svi školski objekti dezinfikuju i pripreme u ponedjeljak, te u utorak nastavi nastavni proces.

Šef Odjeljenja za obrazovanje je istakao da nije za uvođenje online nastave, jer “ni nastavnici ni učenici nisu opremljeni dovoljno kvalitetnim računarima, a osim toga ni efekat same online nastave nije na očekivanom, odnosno potrebnom nivou”.

„Online nastava je nužno zlo, a da bi njen kvalitet bio podignut na viši nivo, odjeljenje je sačinilo plan koji uključuje nabavku oko 1.000 kvalitetnih računara za nastavno osoblje, te bar tablete za socijalno najugroženije osnovce, što bi zahtijevalo izdvajanje oko dva miliona maraka iz budžeta,” pojasnio je Osmanović.

Dakle, nastava se nastavlja u standardnom obliku, a online može biti uvedena samo u izuzetnoj situaciji, jer njeno izvođenje predstavlja veliko opterećenje za školski sistem, ali i roditelje, posebno učenika osnovnih škola.