Od sutra dezinfekcija više objekata

105

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, danas je izjavio da je Vlada Distrikta odlučila da se provede dezinfekcija školskih prostorija kao i drugih prostorija gdje se kreće veći broj ljudi.

„Od danas je obustava nastave u svim osnovnim i srednjim školama kao i na visokoškolskim ustanovama na području Brčko distrikta BiH. Svake sedmice ćemo zasjedati i vidjeti kakva će situacija biti i do kada će nastava biti obustavljena. Ponašamo se u skladu s okruženjem i preduzimamo sve moguće korake, odnosno preveniramo posljedice koje bi se mogle desiti eventualnim većim okupljanjem. Jutros je na sjednici odlučeno da Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, Pododjeljenje za javno zdravstvo dostavi dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava kako bi se sve učionice i druge prostorije dezinfikovale, ali i prozračile. S tim aktivnostima počinjemo sutra. U slučaju prestanka ugroženosti učenici će se sigurno moći vratiti u svoje školske klupe“, kazao je Osmanović.

Osmanović je naglasio da je nastavno osoblje na radnim mjestima i da će se od ponedjeljka pokušati organizovati i online nastava.

„To ćemo pokušati s ciljem da učenici lakše nadoknade gradivo. Pretpostavka je da skoro svi učenici imaju mobilne telefone i računare pa ćemo s ovim načinom probati eksperimentalno. Takođe, sve ekskurzije u zemlji i van zemlje do 1. maja su zabranjene, a tokom aprila ćemo vidjeti da li će se ta zabrana ukinuti ili će ostati na snazi do kraja školske godine“, rekao je šef resornog Odjeljenja.

Osmanović je obrazložio da je iz više razloga odlučeno da obdaništa na području Distrikta rade.

„Odlučeno je da obdaništa rade iz više razloga, a jedan od tih razloga je i što su kretanja djece predškolskog uzrasta ograničena. Mališani, predškolci se kreću od kuće do obdaništa zajedno sa svojim roditeljima i uglavnom su u svojim kućama i dvorištima. Nadamo se da ovakvo stanje u svijetu, ali i kod nas u BiH i Distriktu neće dugo potrajati“, zaključio je Osmanović.