Odobrene smjernice za izradu ekoloških zakona

25

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je Smjernice za izradu nacrta zakona o energetskoj efikasnosti Brčko distrikta BiH i Smjernice za izradu nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji Brčko distrikta BiH.

Predrag Ljubojević, šef Pododjeljenja za razvoj i strategiju komunalnih usluga u Odjeljenju za komunalne poslove, rekao je da će se kroz nacrte zakona pokušati rješenja donositi na noviji način i u skladu sa direktivama Evropske unije.

„Mi ćemo raditi na nacrtima tih zakona, a dobili smo i pomoć eksperata. Kada je riječ o energetskoj efikasnosti mi govorimo otprilike o tri oblasti – zgradarstvo, saobraćaj i javna rasvjeta. Kada je u pitanju zgradarstvo, naročito privatni objekti, tu nemamo nikakvo zakonsko rješenje i nadamo se da ćemo ovim zakonom upravo izdefinisati određene stvari i naći način da damo određene olakšice i čitav niz metoda kojima će se moći pomoći građanima kod utopljavanja zgrada i rješavanja energetskih problema. Vjerujem da će ovaj zakon to uspjeti, i postaviti određene osnove”, rekao je Ljubojević.

On je istakao i da će se kroz zakonska rješenja pokušati doći do nivoa da investitori dobijaju određenu pomoć u izgradnji energetski – efikasnih objekata, ali još nije izvjesno kada bi se to moglo dogoditi.