Određen pritvor za šest lica uhapšenih u akciji „Parti“

261

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor šestorici muškaraca uhapšenih prije tri dana zbog sumnje da su se na prostoru Brčko distrikta BiH i Maglaja bavili nezakonitom nabavkom i prodajom opojnih droga.

Nakon što su otkriveni i lišeni slobode u policijskoj akciji kodnog naziva “PARTI”, osumnjičeni su ubrzo ispitani i u Tužilaštvu Distrikta.

„Ovo tužilaštvo je potom bez odlaganja podnijelo prijedlog Osnovnom sudu da im se odredi pritvor u trajanju do mjesec dana. Prijedlog je podnesen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, a za određen broj osumnjičenih i zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, saučesnike, prikrivače. Na jučerašnjem ročištu Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva, pa je zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela prema osumnjičenim M.M. (45), G.B. (26), A.B. (42), E.M. (33), R.K. (43) i M.K. (33) određena mjera pritvora“, navodi se u saopštenju iz kancelarije glavnog tužioca Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH naredilo je provođenje istrage protiv ukupno 11 lica zbog osnova sumnje da su od jula do novembra 2018. godine na prostoru Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Maglaja, pojedinačno i zajednički, nezakonito nabavljali i distribuirali marihuanu, amfetamine (tzv. speed) i kokain.

„Sumnja se da su oni nabavljali navedene opojne droge i u različitim količinama, lično ili posredstvom trećih lica, prodavali ih većem broju njima poznatih kupaca“, kažu u Tužilaštvu.

Iako je pritvir određen za šest lica, Tužilaštvo nastavlja istragu protiv svih 11 osumnjičenih uhapšenih u ovoj akciji, usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.