Održan eko kamp za srednjoškolce

104

Asocijacila srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (AsuBiH) zajedno sa Omladinskom organizacijom Svitac, prošle godine započela je ekološki projekat pod nazivom „Eco kamp“, sa ciljem podizanja svijesti o očuvanju prirodne sredine. Iz istog razloga prikupljau i novčana sredstva za kupovinu mladih sadnica, a prošle sedmice realizovali su i dvodnevni ekološki kamp u planinarskom domu „Granaš“ – Sv. Bernard u Gornjem Zoviku.

U realizaciji kampa pod nazuvom “Eco kul(tura)”, održanom prošle sedmice, u kojem su učestvovali mladi stariji od 15 godina, podrška je stigla i od EU Infocentra i Kluba ljubitelja prirode. Realizovano je nekoliko edukativnih ekoloških radionica o temama zaštite prirodne okoline, planinarenju, biljnom i životinjskom svijet u BiH, ali i o opasnostima od mina.

Mladi su imali priliku da poslušaju i predavanje pod nazivom „Putujmo sigurno Evropom“ o tome kako bezbjedno i povoljno putovati širom Evrope, na koji način ispravno koristiti razne aplikacije, steći nova iskustva, poznanstva i upoznati druge kulture.

„Imali smo priliku da čujemo više i o planinarenju na najpoznatijim svjetskim vrhovima, o tome je govorio Mirko Zečević Tadić iz planinarskog društva „Granaš“ , kroz svoje lično iskustvo, dočarao nam je ljepote, ali i opasnosti, planinarenja. Zatim, Damjan Dundžić iz „ Kluba ljubitelja prirode“ je održao prezentaciju o zemi „Zaštita šuma i zaštita prirodne okoline“, ukazavši na važne činjenice o šumi kao prirodnom staništvu brojnih biljnih i životinjskih vrsta i o pošumljavanju“, navela je Irma Rešidović, koordinator Lokalnog tima ASuBiH Brčko.

Osim pomenutim, mladi su slušali i iskustva koja im je prenio Željko Novaković iz EU Infocentra, ujedno član Biciklističkog kluba „Sveti Nikolaj“ iz Brčkog i jedan od organizatora „Majevica trail-a“ koji slijedi narednog mjeseca, a koji je govorio o bezbjednost biciklista u saobraćaju i takođe podijelio iskustva planinarenja, te gvoorio o sigurnoj i uzbudljivoj vožnji biciklom po Evropi.

Učesnici ekološkog kampa su takođe imali priliku da se okušaju u planinarenju na jednoj od planinskih staza Majevice dugoj sedam kilometara, da vide rijetke biljne vrste, ljekovite trave, saznaju više o pravilima ponašanja u divljoj prirodi, kako se zaštiti od prirodnih nepogoda ili kako na ispravan način tražiti pomoć.

„Ovo interaktivno druženje je mnogima pomoglo da spoznaju vlastite fizičke granice, ali i da ukaže na kolegijalnost i kompromise prema fizički slabijima u grupi. Održana je i radionica za učesnike, podijeljene u četiri grupe, a potom i prezentacija, o tome na koji način možemo zaštiti prirodnu sredinu. Svaka grupa je prezentovala svoje ideje, što je samu srž i ideju kampa učinilo još jasnijom i intezivnijom i pokazalo da mladi zaista brinu i da su itekako svjesni značaja prirode“, rekla je Elma Hasić, PR menadžer Lokalnog tima Brčko Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

„Iako je trajalo samo dva dana, uspjeli smo ih maksimalmo i korisno iskoristiti. Imali smo priliku naučiti više o prirodi od strane ljudi koji je toliko vole da su svoj posao posvetili njoj, kao i iskusiti, za nas većinu prvi put, planinarenje, o čemu smo takođe imali i prezentaciju. Kamp mi se posebno svidio zbog dobre atmosfere, mjesta boravka i što smo imali aktivnost za “upoznavanje” naše planine Majevice. Mislim da se kampovi sa kombinacijom edukacije i rekreacije u prirodi trebaju češće održavati jer njen značaj tada dolazi do pravog izražaja“, rekla je Mlađana Borojević, jedna od učesnica kampa.

Na kraju kraju ekološkog kampa, učesnici su imali priliku i da isprobaju vještine u adrenalinskom parku.